Sykehusbrevet som satte et realt støkk i meg!

 

Jeg var altså på sykehuset og fikk gjort en diagnostisk konisering nå i september da jeg har hatt lette celleforandringer og påvist aggressiv HPV 16-virus i halvannet år. Hverken HPV-infeksjonen eller celleforandringene klarte kroppen å fjerne selv i løpet av denne tiden. Celleprøvekontrollene hadde litt tvetydige svar da en av dem viste irregulære forandringer av usikker betydning på plateepitel (livmortappen), og en annen prøve igjen viste irregulære forandringer på sylinderepitel (livmorhalskanalen) av usikker opprinnelse og/eller signifikans. Felles for de  alle var at ingen viste sikre grove forandringer. Til og med biopsien viste kun lette forandringer og utskrapet fra livmorhalskanalen var helt fint – bare normale celler. Gynekologen har kun sett antydning til lette forandringer på livmortappen, og overlegen som opererte/koniserte så heller ingen klare forandringer. I følge de nasjonale retningslinjene skulle ikke jeg gjort en diagnostiserende konsiering før jeg hadde hatt lette celleforandringer i minst 2 år, men heldigvis fikk jeg tatt det tidligere.

Så kommer altså det patologiske svaret på den biten/konen som ble fjernet:

Grove celleforandringer (cin 3) i livmorhalskanalen.

Er det virkelig mulig?

Hvordan kan jeg ha gått rundt med så alvorlige forandringer uten at det har blitt oppdaget på noen av disse prøvene?

Riktignok viste en celleprøve tegn til mulige forandringer i sylinderepitelet (vevstypen i livmorhalskanalen), men den var av usikker betydning og utskrapningen derfra var jo, som nevnt, helt normal.

Nå skal det sies at disse farlige celleforandringene befant seg i et område inne i livmorhalskanalen som man ikke klarer å se uten i fra. Det vil si at gynekologen ikke kunne se akkurat det området via kolposkopet og utskrapningen har heller ikke truffet akkurat dette området med celler. Max uflaks!

Jeg tenker jo at det er det som er forklaringen på at de grove forandringene ikke ble oppdaget. Gynekologen så ett bitte lite området med mulig liten forandring av plateepitel (vevstypen på livmortappen) da hun kikket på livmortappen, og det er nok den forandringen som gjorde at de fleste prøvene viste lette celleforandringer av plateepitel.

Heldigvis klarte gynekologen å ta såpass at patologen fant “fri rand”. Det betyr at det er funnet kun friske celler rundt forandringene, og jeg er kvitt alle celleforandringene som forelå. Det er jeg utrolig glad for.

Nå gjenstår det kontroll om 3 mnd hvor jeg må ta ny celleprøve, ny HPV-prøve og ny utskrapning av livmorhalskanalen. Denne kontrollen gjøres på sykehuset. Siden HPV 16 alltid sitter lokalt i vevet der hvor celleforandringene befinner seg, håper jeg at HPV-prøven er negativ nå som jeg er konisert. Da kan jeg ta HPV-vaksine. Vil gjerne ha kun normale prøver ellers også, slik at jeg kan senke skuldrene. Jeg må kontrolleres med disse tre prøvene hvert halvår de neste 2 årene for å følge med på eventuelt tilbakefall av HPV-infeksjon og nye celleforandringer. Har man hatt det én gang er det større sjanse for å få det igjen, men en HPV-vaksine har vist seg å gi god dekning mot senere re-infeksjon.

Så til dere jenter fra sykepleieren og kvinnen Louise:

#sjekk deg

Jeg har fulgt alle celleprøve-kontroller fra jeg var 21 år (alle normale), og jeg har blitt fulgt nøye opp fra dagen fastlegen fant en forandring på celleprøven gjort ved 3-års kontrollen. Hadde jeg ikke tatt den kontrollen så hadde de farlige forandringene ikke blitt funnet. De satt i tillegg på et vanskelig sted, men jo flere celleprøver jo større er sjansen for at en av de slår ut slik at man får sjekket det ut videre. Det er ikke alltid celleprøve-børsten treffer de stedene med celleforandringer første gang. Nå taes det også HPV-prøve ved kontroll, og de som får utslag på denne blir fulgt nøye opp. Det var den prøven som ble redningen for meg, da den overbeviste gynekologen at jeg skulle koniseres. Og det var jo først da de fant de grove og skumle forandringene. Husk at det er kun celleforandringer forårsaket av HPV som kan gi livmorhalskreft dersom de ikke fjernes i tide. 

Det er spesielt dere i 30-45 års alderen jeg snakker til her. Flere av dere kan, som meg, ha en kronisk HPV-infeksjon som var var i 10-20 og som først nå har ført til grove celleforandringer. Sjekk dere!

På kvelden etter at jeg fikk brevet, kjøpte jeg meg litt godis og laget meg kaffe. Jeg sendte noen tanker til Thea Steen da hennes historie fikk meg til å huske på at det hadde gått 3 år siden siste celleprøve. Også tenker jeg at jeg hadde flaks som fikk fjernet faenskapet før det ble kreft ut av det!

 

Tidligere innlegg om samme tema finnes HER, HER, HER, HER

 

 

Kommentarer

9 Comments:

 1. Godt å høre de fikk med seg alt <3

  Jeg har ikke tatt celleprøve på 5 år nå, så sikkert greit å få tatt en sjekk snart. *Lover å bestille time før jul*

 2. Jeg sendte bestilling på legetime NÅ.

  “noen år” siden, kjente litt på panikken nå.

  Takk for spark bak!
  Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…Shopping, suppe og tur!My Profile

 3. Kjempefint og viktig at du skriver om dette. Går gjennom mye av det samme selv akkurat nå. Fikk derimot beskjed om at jeg hadde grove celleforandringer rett etter biopsi og har akkurat blitt innkalt til konisering.

  • Kjære Mia!
   Veldig greit å få vite etter biopsien for da vet som regel gynekologen hvor mye han skal ta bort for å fjerne alt. Både jeg og legene trodde dette var lette forandringer og ganske ufarlig, men så satt de grove forandringene inni kanalen der hvor man ikke får sett noe. Heldigvis tok gynekologen bort en stor bit/kone sånn at alt ble med. Jeg hadde koniseringen i narkose og det gikk kjempe bra😊
   Biopsien var verst!
   Jeg tror du kommer til å føle deg lettet når koniseringen er gjort.
   Og jeg er så glad for at de hpv-tester alle. Hadde jeg ikke fått vite om at jeg var hpv 16 positiv så hadde de ikke konisert så raskt.

 4. Det her er SÅ viktig Louise og jeg har skrevet uendelig om det selv!
  Et lite tips er å be gyn kalle deg inn hvert 2/3. år, så slipper man selv å tenke på å bestille time etc, da går det fort i glemmeboken.

  Jeg er så glad for at de fikk med seg alt 💙 Stor klem!
  Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Alt jeg ønsket meg til bursdagen min var å sove lenge … og en stekepanne?!My Profile

 5. Pingback: #sjekkdeg – Avdelingholt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.