Sykdom og økonomi: på brøkdelen av et sekund kan livet endres!

pizap-com13773829351377

Året før jeg ble syk, takket jeg nei til ekstra uføreforsikring da banken ringte meg for å selge inn flere forsikringer. Sjansen for at jeg skulle bli langvarig syk eller ufør i en alder av 30 år, anså jeg som veldig liten. Dessuten mente jeg at forsikringspakken jeg hadde gjennom Norsk Sykepleierforbund sikkert dekket eventuelle utgifter dersom noe skjedde. Vi tok opp mer i lån og signerte kontrakt på leiligheten vår som skulle stå ferdig 1.5 år senere.

Jeg sjekket ikke engang vilkårene i den forsikringen jeg hadde. Jeg visste jo at jeg hadde en forsikring gjennom jobben i kommunen, men sjekket aldri vilkårene på den heller. Noen måneder senere lå jeg altså lenket til sengen, men var overbevist om at jeg vill bli frisk i god tid før sykepengene opphørte. De forskutterte jo arbeidsgiveren min for, så jeg tenkte ikke noe videre på den økonomiske fremtiden da.

Da legen min fremla forslaget om at jeg måtte søke AAP fordi min helsetilstand ikke hadde forbedret seg, og fordi jeg hadde fått en ME-diagnose som tross alt er kronisk, meldte frykten for økonomien seg. Jeg ante ikke hvor mye jeg ville få utbetalt fra NAV, og en kort sjekk viste at forsikringen gjennom Sykepleierforbundet kun gav utbetaling om man hadde vært ufør i minst 2 år. Jeg fryktet at vi ikke hadde råd til å bo i leiligheten vår allikevel. Det ville vært veldig trist om barna måtte flytte fra hjemmet sitt pga meg.

Heldigvis ordnet ting seg. Jeg hadde full opparbeidet rett til AAP fordi jeg hadde vært i arbeid i en del år før jeg ble syk. Jeg hadde også tjent relativt greit de 3 siste årene før jeg ble sykemeldt, og det viste seg å være ganske viktig. NAV snittberegner nemlig inntekten de siste 3 årene (evt det siste året) før sykemeldingsdato, og det er dette som danner grunnlaget for AAP sin dagssats. Takket være inntekten jeg hadde hatt før jeg ble syk, får jeg nå maks utbetalt av hva man kan få på AAP. I tillegg viste det seg at min forsikring gjennom jobben, var gull verdt. Har man vært medlem av Statens Pensjonskasse, Oslo Penjonsforsikring og/eller Kommunal Landspensjonskasse i minimum 2 år, betales det ut en månedlig forsikringsutbetaling fra den dagen man går over på AAP. 

Jeg er takknemlig for alt det jeg får av NAV og KLP, men jeg er irritert på meg selv for at jeg ikke sjekket ut slike ting på forhånd. Man vet jo aldri OM man blir syk eller HVOR syk man kan bli på brøkdelen av et sekund.

Tenk over dette – og skaff dere gode forsikringer, folkens…

louise-300x113

Kommentarer

4 Comments:

 1. Godt og viktig innlegg! Dette er noe folk ikke tenker over, særlig ikke unge som er i et utdannelsesforløp eller som nylig har startet i jobb. Det er så lett å tro at ingenting kan hende oss og om det verste skulle skje, så strømmer pengene fra NAV som en stri elv inn på kontoen – det er ikke helt virkeligheten!

  Slenger meg på anbefalingen din om å sjekke forsikringer og å tenke langsiktig.
  Lammelåret recently posted…Norske kvinner må føde flere barnMy Profile

  • Jeg var jo “udødelig” selv frem til jeg var syk. Man føler seg slik når man er under 30, men man kan bli syk da også dessverre. Lønner seg å sjekke opp, ja:-)

 2. Ragnhild von Harling Lien

  Så viktig informasjon!

  Jeg ble akutt syk 4 mnd etter at jeg, i voksen alder, var ferdig på sykepleien.

  Ergo så har jeg minimumsutbetaling på AAP.

  Og siden jeg ikke hadde jobbet lenge nok på sykehuset får jeg ingen forsikringsutbetaling fra dem.

  Og livsforsikring på meg anså vi ikke som så viktig…

  Takk og lov at mannen min fortsatt vil være sammen med meg, og at han tjener greit.

  Men bittert er det likevel.

  • Jeg visste ikke om den forsikringen til arbeidsgiveren selv før jeg fikk vite om det via personalkontoret. Trodde jeg var dekket av NSF, men den forsikringen var jo ikke mye verdt foreløpig. Lønner seg å sjekke opp hva man har krav på. Klart det må være bittert… 4 mnd etter endt utdannelse er jo drit surt. Sitter og betaler Lånekassen for en utdannelse man ikke får brukt. Leie saker det der! Men fint å høre at du har et bra mannfolk i heimen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.