Slik belønner vi positiv atferd hos barna våre…

IMG_3245

I dag er det tid for innveksling av barnas oppsamlede belønninger denne uken.

Du lurer kanskje på hva strikkene og kortene på bildet er til? Jo, det er en del av en genial måte å belønne positiv og ønsket atferd hos barna på. Tidligere har jeg skrevet om “belønningsskjema”, og bruken av BRA-kort er en videreføring av dette innenfor PMTO.

Våre to barn kan opparbeide seg to kort/strikker hver pr. dag. Gabriel får kort og Sanne får strikker.

For at Gabriel skal få kort må han kle på seg selv om morgenen (1 kort), samt gå på badet og gjøre kveldsstellet på kvelden (1 kort). Disse to situasjonene har vært et problem når det gjelder Gabriel. På morgenen vil han helst leke istedet for å gjøre seg klar til barnehagen, og på kvelden vil ha se på tv istedet for å gjøre kveldsstellet. Dersom han ikke følger beskjeden fra oss om å gjøre oppgavene, får han ikke kort denne dagen.

Sanne, på sin side, får en strikk for å mate og ordne med kaninen (1 kort). Hun får også en strikk for å rydde rommet sitt hver kveld (1 kort).

Kortene/strikkene skal kun knyttes til den gitte oppgaven, og de kan ikke kreves tilbake samme hvor dårlig de ellers oppfører seg. Hver lørdag veksler barna inn sine kort og strikker. Hvert kort og hver strikk er verdt 5 kr hver (vi har valgt dette beløpet selv). Vi teller sammen opp hvor mye penger hvert kort og hver strikk er verdt, også får de pengene utbetalt. De må samtidig legge kortene/strikkene i det gamle “mel-karet” til oldemor. I dette karet legger Robert og jeg småpenger gjennom uka slik at det er nok til innveksling når lørdagen kommer. Det er sjeldent de får full pott, men en score på 70 % skal vi være fornøyd med alle sammen. Målet at de etter hvert skal gjøre oppgavene uten at vi må be de om det på forhånd. Når dette “systemet” er innkjørt og alt går av seg selv, tenker vi også å la situasjonene bli erstattet av enkle gjøremål ala gå med søpla, ta ut av oppvaskmaskinen osv. Da vil det bli som en slags ukelønn.

Den første lørdagen kjøpte de seg lego, men nå har de begynt å spare til Disneyland.

Genialt – ikke sant?!

louise-300x113

4 Comments:

  1. Så lur en ide =) Er så mye artig en kan gjøre (når barna er gamle nok) for å motivere =)
    Monica BJ recently posted…Beatles for barnMy Profile

  2. Åh, fantastisk… Dette skal jeg prøve på mine to store:) Takk for tips 🙂

  3. Lurt! Vi har hatt ukesplan med enkle oppgaver, men spesielt det med å rydde rommet er veldig vanskelig for storebroren i hus her. Ser du nevner PMTO, har dere fått det – og er det i så fall noe dere anbefaler? Jeg har bedt om det i mange år nå uten å få det og vurderer igjen å be om det.

    • Ja, vi fikk det etter å ha spurt på helsestasjonen. Knallbra opplegg altså. Verdt å be om det igjen. Har gått snart 1 år vi nå. Masse nyttig å lære seg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge