#sjekk deg: Oppdatering etter biopsier

Bildet er hentet fra Wikipedia

Siden veldig mange av dere har lest innlegget om livmorhals-biopsi, tenker jeg å komme med en liten oppdatering. Det har nå gått ett år, og jeg har vært til flere kontroller. Jeg har fortsatt lette celleforandringer og aktiv HPV 16-infeksjon.

Først litt bakgrunnshistorie:

Jeg ble henvist til gynekolog i fjor da den vanlige celleprøve-sjekken for første gang i mitt liv påviste forandringer. Da jeg var til den første biopsi-runden i fjor sommer, klarte gynekologen å ta utskrapning av livmorhalsen, men bare èn biopsi fra selve tappen (normalt taes det fire totalt). Jeg har nemlig en livmortapp med mange lettblødende blodkar, samt en synlig krans av sylinderepitel (vev som normalt befinner seg inni livmorhalsens kanal). Dette vanskeliggjør biopsitakingen betraktelig. Livmorhalsen bare blødde og gynekologen så ingenting av det hun skulle ta biopsier fra. Bedøvelsen gikk i blodet isteden for i vevet, og jeg ble ikke bedøvd. Til slutt svimte jeg av fordi det var så vondt og trolig også på grunn av alt adrenalinet i bedøvelsen.

Den ene biopsien viste celleforandringer av lett grad (CIN I). Etter dette har jeg tatt flere celleprøver og flere HPV-tester. Det er nemlig sånn at det kun er celleforandringer forårsaket av noen typer humant papillomavirus (forkortes HPV) som kan gi livmorhalskreft dersom de får utvikle seg over lang tid (som regel mange år). De to mest aggressive er HPV 16 og HPV 17. Jeg er altså den heldige vinner av HPV 16 i aktiv infeksjon. Normalt kvitter kroppen seg med en slik infeksjon i løpet av 6 mnd – 2 år.

Så til nåtiden:

Laben hadde igjen sendt brev om at jeg måtte ta nye biopsier på grunnlag av siste celleprøve. Jeg gruet meg som besatt. Heldigvis har jeg en flink og forståelsesfull gynekolog, og vi tok en god diskusjon om hvorvidt jeg skulle sendes på sykehuset eller ei. Med min ME så tåler jeg alle typer påkjenning svært dårlig. Jeg tåler mindre smerte, og jeg blir dårlig i mange dager etter slike besøk. Jeg har jo en sykdom som forårsaker stor svikt i immunforsvaret, og gynekologen tror dette viruset har lagt latent i kroppen fra mange år tilbake. Det har først brutt ut nå fordi immunforsvaret mitt er så dårlig. Immunsvikten vil sannsynligvis hindre kroppen i å bekjempe virusinfeksjonen selv og gjøre den kronisk, slik at jeg på et tidspunkt vil ende opp med en konisering uansett. Jeg har heller aldri fått tatt et fullt sett med biopsier, så det kan være andre områder som også inneholder forandringer. Til sist har jeg jo den vanskelige livmortappen min med sylinderepitel som er umulig å bedøve skikkelig og å få nok oversikt over til å ta gode biopsier.

Så i dag er jeg henvist til Ahus for diagnostiserende konisering i narkose.

Det skal bli godt å få disse forandringene bort før de skaper enda mere trøbbel for meg. Etter det må jeg kontrolleres hvert halvår med celleprøve og HPV-test. Det viktigste for meg er at jeg blir ivaretatt og ikke får kreft. Jeg valgte selv Ahus som sykehus da jeg har bedre erfaringer derfra enn Ullevål, samt at de har kortere ventetid. Å konisere kun en CIN I gjøres nok ikke så ofte, men på bakgrunn av alt det overnevnte, henvises jeg allikevel.

Til sist vil jeg takke Thea Steen og hennes #sjekk deg – kampanje. Det var på grunn av henne jeg kom på at det hadde gått 3 år siden forrige celleprøve. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at denne prøven var full av blod – og dermed uleselig. Jeg fikk aldri beskjed om dette selv eller innkalling til ny prøve.

Så pass på, jenter

– celleprøver kan redde liv!

 

PS: Oppfølgende innlegg om dette vil komme etter operasjonen.

2 Comments:

 1. Lykke lykke til!!
  Jeg ble selv konisert for maaange år tilbake da jeg hadde unormal celledeling og var på forstadiet til livmorhalskreft.

  Det ingen fortalte med den gang var at et svangerskap kan være uheldig med risk for prematur fødsel etc. Men heldigvis har det gått bra alle fire gangene.

  Dette er noe jeg har sagt i så mange år – at vi jenter må bli laaaangt flinkere til å sjekke oss!
  Takk for at du minner på det Louise!
  Linn / frubevers hverdag som daglig leder i familien O.J. recently posted…Middagstips til kresne barn – garantert en hit! (Stjålet tips!)My Profile

  • Og takk for at du også deler historien din, Linn! Jo mer vi prater om det, dess flere blir minnet på å ta prøven. Det er kjempe viktig! Nå skal jeg bli kvitt dette også håper jeg på normale celleprøver etter det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge