Send meg på gamlehjem når jeg blir gammel…

Ensom_eldre_web

I løpet av mine år som sykepleierstudent og sykepleier, har jeg jobbet en god del i eldreomsorgen. Jeg har sett rutinesvikt, mangel på empati, dårlig ivaretakelse av bluferdighet og selvbestemmelse, og til tider unødvendig bruk av tvang. Men jeg har også sett hjertevarme, omsorg, ivaretakelse, livskvalitet og trygghet. Tro det eller ei, men jeg har sett mere av det sistnevnte enn av det førstnevnte.

Min største frykt her i livet er angst, ensomhet og isolasjon.

Jeg er livredd for å bli sittende som gammel enke alene i en leilighet uten folk rundt meg. Kanskje er også helsa så skrall at jeg ikke kan klare meg selv i det daglige. Da jeg gikk på sykepleierhøgskolen lærte vi at man kunne dø av ensomhet. Sosial kontakt er altså et grunnleggende behov som alle mennesker må ha for å kunne leve et fullverdig liv. 10 minutters daglig kontakt med en hjemmesykepleier som hjelper deg på do og til å ta en rask vask, er langt i fra nok.

På sykehjemmet hvor jeg jobbet, så jeg tydelig hvordan samspillet og det sosiale skapte trygghet og hevet livskvaliteten til de eldre. De hjalp hverandre, pratet og lo, og de ble vant til sine medpasienter. Var en av pasientene syke eller ikke møtte til frokost, tok det ikke lang tid før de ble etterlyst av de andre rundt bordet. Selv de demente merket at noe var annerledes om ikke alle var der. Det handler altså om å bli sett som menneske.

Tenk å sitte alene i en leilighet dag ut og dag inn. Kanskje er man begynnende dement og føler seg utrygg og redd. Kanskje starter man en brann fordi man ikke forstår at man ikke kan tørke sine inkontinens-bind på panelovnen. Da er det tross alt bedre å spille bingo med de andre på sykehjemmet selv om pleierne har dårlig tid.

Kjære mine pårørende: Ikke la meg sitte alene og syk når jeg blir gammel! Det er sikkert veldig vanskelig å få sykehjemsplass om 50 år, så dere må begynne søknadsprosessen så fort dere ser at gamlemor her sliter med å klare seg selv, og det ikke er forsvarlig at jeg bor hjemme. Det er mulig dere må klage på vedtaket noen ganger, men ikke gi dere…

louise-300x113

Kommentarer

One Comment:

  1. Vi styra mye med å få plass til svigerfar. Han måtte innom sykehuset for testint hele tre ganger, og vi måtte klage hardt og brutalt, før han fikk plass. men nå har han bodd på pleiehjemmet i over ett år, og jeg tror han stortrives..
    SirkusGravningen recently posted…4 years ago!My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.