#PRnight21017 – vi samles rundt parmaen!

Reklame

//Bilder fra produsenten og meg selv//

I dag er det 11.11.17 og Parmigiano Reggiano Nighten årlig begivenhet som jeg og min familie har vært med på flere ganger.

“Dette er en kveld der det handler om å spise et måltid med noen man bryr seg om. Mennesker over hele Italia og i deler av Europa samler seg med venner og familie for å dele et godt måltid.”

Syns tankene bak dette eventet er så fine altså. Vi fikk to stykker ekte parmesan fra Parmigiano Reggiano på døra her forrige uke. Det ene stykket spiste vi samme dagen i en deilig salat. Det var min kjære mann, parmesan-elsker`n, som ikke klarte å vente helt til i dag.

Det andre stykket er det dere ser på hovedbildet her. Det bruker vi nå i en spaghetti-rett jeg skal fortelle om litt senere i innlegget, men først litt om denne herlige osten vi i Europa er så glad i:

Det finnes kun én ekte parmesan ost!

Det er Parmigiano Reggiano, som er en hard, kornet ost laget av melk fra kuer i de nord-italienske provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og i deler av Mantua og Bologna. Både melken og produksjonen må komme fra disse områdene for at det skal kunne være ekte parmesan.

Produksjonen av denne osten stammer helt i fra 1200-tallet hvor Benediktinermunkene hadde kuer på et tilholdssted ved Po-elven og fjellkjeden Appenninene. Jordsmonnet der var rikt og gav igjen næringsrikt gress til kuene. Melken deres ble av ypperste kvalitet, og munkene kunne lage nydelig og smakfull ost.

I dag har produksjonen spredt seg til 350 unike meierier som besitter den nødvendige kompetansen for produksjonen av parmesanost. Kombinasjonen av førsteklasses råvarer og riktig bearbeiding gjennom flere generasjoner har ført til det særskilte sluttproduktet parmesanost fra Parmigiano Reggiano hele verden kjenner.

På tross av at parmesan produseres i store mengder, foregår arbeidet fremdeles på den gamle måten – ved hjelp av håndkraft. Prosessen starter ved gresslettene, hvor det unike foret til melkekuene dyrkes frem for å sikre den best mulige melken til osteproduksjonen. Deretter går ferden til meieriet hvor alle prosesser i ostelagingen blir utført for hånd av kyndige meieriansatte som brenner for faget sitt.

Kvaliteten og smaken på osten er avhengig av riktig lagring over tid. Modningstiden innvirker nemlig på smak, aroma, konsistens og struktur. Ostene kontrolleres jevnlig under lagringsprosessen, og noen av ostene lagres helt opp mot 5 år. Og er alle krav oppfylt, får hvert ostehjul påført et opphavsmerke som består av et stempelmerke med navnet “Parmigiano Reggiano”, samt et ID-nummer som kan scannes og spores.Kun disse ostene får logoen til Parmigiano Reggiano på pakken.

Det er ingen spøk å lage parmesan altså. Ganske strenge kriterier. Det nyter jo vi oste-elskere godt av. Parmesan kan brukes i mange ulike retter:

Sanne lager i skrivende stund en herlig spaghetti-rett jeg har lært av min venninne. 

Den er som følger:

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Kok opp en pakke spaghetti og legg den i en smurt ildfast form.

3. Bland 400 gram karbonadedeig med 1 egg, 3 dl matfløte, litt salt og litt pepper.

4. Hell blandingen over spaghettien og sett formen midt i ovnen i ca 20 min.

5. Ta så formen ut og strø reven gulost over hele retten. Parmesanen river man med osterive på toppen. Om man ønsker kan man også strø litt oregano på toppen.

6. La retten stå i nye 20 min til osten er smeltet og gylden.

I følge Sanne er dette den beste osten hun vet. Den tanken deler hun med både hunden vår, Kasper, og faren sin. Jeg er også glad i parmesan, men liker den best smeltet.

Nå er retten vår ferdig i ovnen, og vi kan nye et måltid i fellesskap med de som vi er mest glad i her i verden. Vår egen Parmigiano Reggiano Night.

 

 

 

 

Kommentarer

6 Comments:

 1. Kjempefint innlegg og det så kjempegodt ut! Takk for fine tips:-)

 2. Jeg ELSKER parmesan – lærte fort av konen til pappa, som er fra Italia, at kun er EN EKTE parmesan! Nam! Og så mange gode retter som bare blir toppet, med et lite dryss av dette!
  Kan nesten få mann i munnen bare av tanken jo 😋
  Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Farsdag – dagen å hylle verdens beste pappa!My Profile

  • Jeg var ikke så glad i det da jeg var yngre og jeg liker fortsatt ikke store terninger (som Robert gjør), men skal si fersk reven parmesan er drit godt. Sanne knerter lett et sånt stykke fort!

 3. Det der så hysterisk godt ut!

  Jeg elsker parmesan, bring it on!!
  Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…God mandag!My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.