Oppdatering: Gode råd fra BUP!

rp_image11-225x300.jpg

Nå har det gått noen uker siden jeg fortalte dere om samtalen med helsesøster angående denne karen på bildet over her. Han er nemlig svært kresen når det gjelder middagsmat. Vi har prøvd alle tiltak vi har kommet på – uten resultat!

Helsesøster konstaterte at han vokser som han skal og ikke er underernært. Barnehagen melder om en unge med svært god apetitt på all slags brødmat, pålegg, grønnsaker og frukt han får servert der. Vi som foreldre forstår at et barn kan spise i rykk og napp, men vi vil gjerne prøve å finne ut hvorfor han ikke vil ha varm mat. Vi ønsket råd og metoder vi kan prøve ut hjemme.

Dessuten hadde vi mange spørsmål:

Er det riktig å tvinge/true barna i å smake på maten? Kan et forsterket fokus på problemet dyrke det negative? Hva taper han når det gjelder næring? Vil han for alltid bli en “særing” i matveien?

Helsesøster selv hadde ingen flere gode råd å komme med, men mente at psykologene på BUP kunne ha noen gode tips på lur. Dermed satte vi opp et møte, og det fant sted denne uken.

Psykologen gav oss noen tiltak vi nå er i gang med å prøve ut:

1. Gabriel skal ikke få et eget komponert måltid uansett. Vi skal presentere hva som er til middag, og den middagen skal inneholde minst 1 ting vi vet han liker.

2. Han skal sitte ved middagsbordet under hele middagen -uansett om han spiser eller ei.

3. Han skal ikke få tilbud om alternativ middag eller brødmat så lenge middagen varer.

4. Vi skal oppfordre han til å smake, men vi skal ikke forsøke å tvinge det i han eller true han til å smake. Han skal heller ikke mases for mye på slik at han får et negativt syn på middagsmåltidet.

5. Dersom han ikke spiser middag, skal vi tilby han brødmat før han legger seg. Han legger seg kl 19.00, og dermed kommer ofte middagen tett på kveldsmaten. Det viktigste her er at vi klart skiller mellom hva disse måltidene heter og ikke la de gå inn i hverandre (dvs. tilby han brødmat/kveldsmat mens vi andre spiser middag).

Vi er ganske flinke til å tilby han variert og næringsrikt pålegg. I tillegg spiser han mye frukt og grønt. Han vil dermed ikke tape mye næringsrik mat på denne middagsvegringen sin iflg helsesøster. Å mase for mye, kan skape negative følelser og forsterke problemet. Derfor skal vi ikke fokusere så mye på dette med smakingen foreløpig.

Det blir satt opp en oppfølgingsamtale før sommeren slik at vi kan evaluere tiltakene.

Det viktigste er at ungen er frisk og rask, og om han blir en særing så har vi i alle fall prøvd å unngå det ved å søke veiledning 😉

louise-300x113

Kommentarer

4 Comments:

  1. Det var veldig nyttig lesning. Vi har en 4 åring som er akkurat slik. Han spiser hva det skal være så lenge det IKKE er middagsmat/varmmat. Det er helt forunderlig. Vi har jo kjørt endel av de tiltakene der allerede. Som at han må sitte sammen med oss under hele middagen, han får ikke egenkomponert middag og vi tvinger han ikke ti å smake på noenting, men prøver med en liten oppmuntring. Det som har funket bittelitt nå i det siste er å tilby en bitte liten dessert dersom han smaker på alle komponenter av middagen. Vi snakker dessert i form av et lite beger med yoghurt, en ss. med is, tørkede aprikoser e.l…. Ikke voldsomt usunne greier og heller ikke massive mengder. Det har faktisk gjort at det har løsnet bittelitt. Skal fra i morgen integrere tipset du nevner over her med å alltid ha med noe han liker. Takk fro atter et nyttig innlegg 🙂

    • Så bra at det var et nyttig innlegg. Har fått tilbakemeldinger fra flere med samme problem som oss. Merkelig greie for middagen er jo det beste måltidet for oss andre!

  2. Det var veldig nyttig lesning. Vi har en 4 åring som er akkurat slik. Han spiser hva det skal være så lenge det IKKE er middagsmat/varmmat. Det er helt forunderlig. Vi har jo kjørt endel av de tiltakene der allerede. Som at han må sitte sammen med oss under hele middagen, han får ikke egenkomponert middag og vi tvinger han ikke ti å smake på noenting, men prøver med en liten oppmuntring. Det som har funket bittelitt nå i det siste er å tilby en bitte liten dessert dersom han smaker på alle komponenter av middagen. Vi snakker dessert i form av et lite beger med yoghurt, en ss. med is, tørkede aprikoser e.l…. Ikke voldsomt usunne greier og heller ikke massive mengder. Det har faktisk gjort at det har løsnet bittelitt. Skal fra i morgen integrere tipset du nevner over her med å alltid ha med noe han liker. Takk fro atter et nyttig innlegg 🙂

    • Så bra at det var et nyttig innlegg. Har fått tilbakemeldinger fra flere med samme problem som oss. Merkelig greie for middagen er jo det beste måltidet for oss andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.