ME og VG: Litt nyanse hadde gjort seg!

rp_nytt_rs_nske_thumb_1_.jpg

Akkurat nå ligger jeg i senga.

Jeg har kun sittet oppe 1 time på et helt døgn. Det var akkurat nok til spise et måltid mat og gå på do. Jeg er svimmel, kvalm, har vondt i hele kroppen og har frostanfall. Det er helg og all kos med familien utgår for min del. 

Tankene løper til de to artiklene jeg har lest i VG den siste tiden. Dette er artikler om to menn som har blitt friske av ME etter mental trening, kognitiv terapi eller LP (lightning process). De mener at årsaken til denne sykdommen sitter i hodet fremfor kroppen. De fysiske symptomene er tilstede, men veien ut at det gikk via hjernen og endret tankemønster. Artiklene kan dere lese her og her.

Uten å gå nærmere inn på hva slags behandlingsmetoder disse tok i bruk (det kan dere lese om i artiklene), ønsker jeg å si noe om hva jeg selv har prøvd når det gjelder alternative metoder og metoder knyttet til endring av tankemønster. Dette er MIN personlige erfaring, og siden ingen vet helt hva ME er så ønsker jeg kun å snakke for meg selv. Mesteparten av denne behandlingen har jeg betalt for selv. Jeg er tross alt villig til å prøve det meste for å bli bedre.

Kognitiv terapi: har jeg prøvd både ved individual terapi, i form av kurs og i grupper. Dette inngikk også under utredningen som ME pasienter må i gjennom for å utelukke at psykisk sykdom er årsaken til noen av symptomene. Jeg følte dette var nyttig med tanke på å mestre et liv som kronisk syk. Jeg lærte å sette grenser for meg selv og andre rundt, slik at jeg ikke trenger å bruke unødvendig energi. Jeg lærte også å godta situasjonen slik den er her og nå. Dette er viktig for å forebygge depresjon og angst, samt å bevare håpet om at jeg en dag blir bedre. Det var nyttig, men jeg ble langt i fra frisk av kognitiv terapi.

Healing/NLP og coaching: Dette hadde jeg svært kortvarig effekt av.

Gestaltterapi: Følelser som dårlig samvittighet ovenfor barna pga min sykdom og mindreverdsfølelse som følge av at jeg ikke kunne jobbe eller delta i samfunnet ble langt på vei bearbeidet, men jeg ble ikke frisk av dette. Det tappet meg heller følelsesmessig.

Mindfulness: Denne formen for stressmestring har jeg effekt av i 1-2 timer. Jeg slapper godt av og senker adrenalinnivået i kroppen. Men frisk har jeg ikke blitt!

Dr. Wyller som har gått ut å “forsvart” mental endring  som en vei å gå for å bli frisk, samt hevder at dette ikke er en autoimmunsykdom  (ref.artikkel) – har ikke forsket på oss alle.

Jeg har alltid forhøyede infeksjonsparametre som indikerer at immunforsvaret tror at kroppen er syk. Det har jeg hatt i de 2 1/2 årene jeg har vært dårlig. Jeg har i tillegg forhøyde revmaprøver uten å ha revmatisk sykdom.

Når det gjelder LP finnes det anerkjente forskere (også i Norge) som mener dette ikke har noen hensikt, og en ganske høy prosent andel har blitt sykere istedenfor å bli bedre. Dette velger jeg å ikke gå mere innpå nå.

Når VG skriver om disse to, ønsker jeg at dere lesere skal være litt nyansert og tenke at det ligger tusenvis av mennesker med ME i stummende mørket som dette IKKE har fungert for. Mange av disse er for syke til å tale sin sak i media. Ellers syns jeg det er fint at de har blitt friske, men jeg tror de representerer unntakene dessverre.

Som sagt: Dette er MIN mening og MIN erfaring, men jeg vet at jeg ikke er alene…

louise-300x113
 

Kommentarer

2 Comments:

  1. medhjertetpaarettsted

    AMEN!

  2. Veldig bra skrevet. Dessverre vil det nok alltid være sånn at noen ikke vil skjønne hvordan ting er..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.