Når er egentlig familien komplett?

I vår vennegjeng er antall barn vi ønsker oss, alltid et samtaleemne. Man har som regel gjort seg opp noen tanker om hvor mange barn man ønsker seg, og på hvilket tidspunkt i livet det “passer best” å få disse barna. Disse tankene kan forandre seg underveis i livet, og mange faktorer er med på å bestemme hvordan utfallet blir. I dag vil jeg dele noen refleksjoner rundt dette.

Samfunnet og omgivelsene våre er med på å påvirke oss når det gjelder det å få barn. Da jeg ble gravid med Sanne som 23 -åring, kom det som en stor overraskelse. Frøknen ble til på prevensjon, og det kun få måneder før bryllupet vårt. Det føltes som om min verden raste sammen der og da. Hva ville familien si? Hva ville vennene våre si? Hva ville arbeidsgiveren min si? Hva med videreutdanningen jeg hadde planlagt? Og hva ville Robert si? Bestemor, som var av den konservative sorten, lurte på hva mine naboene kom til å synes om dette. Vi var tross alt ikke gift enda… Mamma dro en “å herregud, tenkte jeg meg det ikke”-kommentar, lillebroren min var rasende over at jeg kunne bli gravid så “ung”, arbeidsgiveren min sukket og sa “du også, ja…”. Robert rev seg i håret, og mente at dette måtte vi bare klare. Det var bare å omstille seg fra og være hun som i utgangspunktet ikke ville ha barn, til å ringe brudesalongen for å bestille en størrelse større brudekjole og avbestille bryllupsreisen til Mauritzius. På brøkdelen av et sekund måtte vi forandre alle våre planer i livet. Vi valgte å ta Sanne godt i mot, på tross av hva andre mente, og at det kanskje ikke ” passet best” der og da.

Jeg giftet meg da jeg var 7 mnd på vei, skviset inn i en brudekjole str 38. Tre måneder senere, poppet Sanne ut på Riksen. Alle sure miner var glemt, og hele familien gledet seg over den lille jenta. Jaja, tenkte jeg. Da har jeg blitt mor, og det holder med ett barn. Men det tok ikke lang tid tid før folk rundt begynte å spørre om vi ikke snart skulle ha barn nr 2. Det tok allikevel en god stund før vi endret planene våre, for etter noen år ville vi plutselig ikke at Sanne skulle være enebarn allikevel. Jeg hadde flere spontanaborter før Gabriel kom til verden 4 år etter storesøsteren. I en alder av 28 år, var jeg gift tobarnsmor. Det hadde jeg aldri sett for meg noen år tidligere.

Når jeg nå møter mine venninner, lurer de på om jeg ikke skal ha flere barn. Hadde det ikke vært morsomt med nr 3 da? Nei, nå føler jeg faktisk at familien vår er komplett. Alle mine planer for livet ble endret på kort tid. Jeg sitter uten den helsesøster-tittelen jeg så gjerne ønsket meg som ung, men istedet har jeg to flotte barn.

Vi syns faktisk at to barn holder mer enn nok. Jeg har en helse som gjør at jeg knapt klarer å ta vare på meg selv, og jeg føler at barna tar all den kapasiteten vi har. Mye handler om prioriteringer her livet, sies det. Vi velger å prioritere å ha det så bra som mulig på alle plan. Barna har det de trenger, de får være med på aktiviteter, fine reiser, og de har egne rom. De får alenetid med foreldrene sine, og de får masse oppmerksomhet. Vår familie er altså komplett!

For å oppsummere mine refleksjoner, vil jeg si at planene for livet ble endret underveis. Livet ble ikke slik jeg hadde forestilt meg i en alder av 20 år. Det er ikke alt man kan forutse, og man må være åpen for endringer. Det er viktig å stå for sine meninger uavhengig av hva andre mener og syns rundt oss. I dag er jeg også takknemlig for at ting ble som det ble. Vi er en fin familie på 4, og nyter det normale familielivet. Barn krever tid, oppmerksomhet, god nok økonomi og friske foreldre. Heretter vil jeg kun nøye meg med å være “tante” for venninnegjengens eventuelle kommende tilskudd.

2014-06-24 19.55.29

Her er “tante-Louise” med sin gode venninnes lille frøken på 7 uker. Ei nydelig, lita jente som jeg gleder meg til å se vokse opp i fremtiden. Dette bildet ble tatt i går, og er publisert med godkjenning fra moren.

 

louise-300x113

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.