Mitt gode forhold til Nav!

nav_hjelpere1

Det er vel ingen instanser i dette landet som får mere pepper enn det NAV gjør. Jeg ønsker derfor å komme med min erfaring rundt hjelpen jeg har fått av NAV siden jeg ble syk høsten 2012. Den er faktisk utelukkende positiv!

Jeg vet at det er store forskjeller blant NAV-kontorene og blant saksbehandlerne i NAV, men jeg syns det er viktig at de positive opplevelsene også kommer frem. Jeg har vært under to forskjellige NAV-kontorer i to ulike bydeler her i Oslo, og vil nå fortelle litt om hvordan jeg ble tatt i mot i mitt livs mest sårbare fase.

Det første møte hadde jeg mens jeg enda var sykemeldt i 2013. Det var en livredd jente som møtte opp på NAV-kontoret for å ha et dialogmøte med min fastlege, arbeidsgiver og saksbehandler. Det var en vannvittig stor kamel for meg å svelge at jeg i det hele tatt måtte gå inn den døra på det kontoret der. Jeg var kvalm, redd, skamfull, og ønsket bare å forsvinne i et stort, svart hull. Den flinke og ressurssterke jenta var nå blitt en skjelven og svak NAV-klient!

Den nydelige saksbehandleren min tok i mot meg med åpne armer. Hun var full av empati og forståelse for sykdommen min. Jeg fikk tilbud om et fantastisk rehabiliteringsopphold på Idrettens helsesenter. Det ble en positiv boost for meg, og i starten hadde jeg stor utbytte av opplegget. Dessverre ble det for hardt for kroppen min selvom de gjorde alt de kunne for å tilpasse aktivitetene etter den dårlige formen. Jeg er allikevel evig takknemlig for at jeg fikk muligheten.

De neste møtene var felles informasjonmøter da jeg gikk over til AAP. Disse foregikk på et nytt NAV-kontor, som jeg ble knyttet til etter at jeg flyttet til Østensjø. God informasjon og hyggelige mennesker tok i mot oss.

I etterkant av disse møtene ble jeg oppringt av min nye saksbehandler. Ei hyggelig dame som hadde satt seg godt inn i M.E sykdommen, og hva den kan innebære generelt sett. Hun møtte meg med respekt og forståelse. Hun ba meg fokusere på barna mine og la tanker om jobb ligge til jeg ble frisk nok. Jeg som var så redd for alle fordømmende fjes, kunne puste ut!

Etter dette ble jeg innkalt på nytt til et dialogmøte  i forbindelse med videreføring av AAP og aktivitetsplan. Der møtte jeg verdens herligste afrikanske mann som jeg aldri kommer til å glemme. Han gikk virkelig inn i dagliglivet mitt og forstod mine tanker rundt det å “mislykkes” i arbeidslivet, det å aldri strekke til for barn og mann, og det å faktisk miste halve livet sitt. Han validerte alle mine følelser, spesielt rundt barna. Det er jo nesten komplett umulig å spare opp energi med to små barn, og han ba meg skaffe hjelp fra venner og familie. Han var opptatt av om jeg hadde et nettverk rundt meg, om jeg fikk besøk av venninner slik at jeg ikke satt alene, og han oppmuntret meg til å dra på ferie selvom jeg var dårlig. Der satt altså en mann fra en helt annen kultur med tanke på familieforhold, og forstod meg mer enn noen annen. Jeg angrer på at jeg ikke ga den mannen en stor klem da jeg gikk….

Nå har jeg enda en saksbehandler. En mann som er trivelig, morsom og empatisk. I dag ba han meg om å kose meg på Gran Canaria i juli, og takket for at jeg meldte i fra om at jeg dro 🙂

M.E spesialisten spurte meg hvordan jeg kunne ha et så godt forhold til NAV når mange andre slet. Jeg svarte at jeg i utgangspunktet var heldig med de saksbehandlerne jeg har fått. Men det jeg vet, er at velferdssystemet vårt er basert på gjensidig tillit. Det betyr at man må sørge for god utredning i forhold til diagnose, man må være ærlig, man må følge NAVs regler, og man må være motivert for det de tilbyr.

Mitt største ønske er å få jobbe litt i fremtiden, og heldigvis har jeg støtte av et fint system som tar meg alvorlig, tilrettelegger for meg og hjelper meg til å nå det målet. Klarer jeg ikke det målet, så lever jeg i troen på at NAV forstår meg og møter meg med den respekten de har gjort hittil.

Til dere som ikke har like gode erfaringer som meg: Bytt saksbehandler om mulig, for det finnes flotte mennesker i NAV-systemet også!

Om dere vil lese mitt innlegg om min M.E , så kan dere gjøre det HER.

louise-300x113

 

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.