Mine beste sparetips i hverdagen

//Annonse//

I dag har jeg lyst til å ta opp et viktig tema som omhandler oss alle, nemlig privatøkonomi. Jeg skal ikke påberope meg hverken økonomisk utdannelse eller erfaring, men jeg har en stor interesse for alt som har med budsjetter å gjøre.

Jeg elsker å lage budsjetter, og min agenda er full av mine egne årsbudsjetter, månedsbudsjetter, feriebudsjetter osv. Dette er med på å skaffe meg en ganske god oversikt over hva jeg bruker penger på, samt regulere et eventuelt overforbruk.

Når man lager slike personlige budsjetter setter man rammer for hvor mye man kan bruke på hver “post”. Jeg har alltid en sparepost, og den prøver jeg å holde på så langt det lar seg gjøre. For å klare det, er det nyttig å se hva man kan spare inn på de andre utgiftspostene.

I dag vil jeg dele litt tips til hvordan man kan gjøre utgiftspostene så lave som mulig slik at man kan spare mer.

Jeg har plukket ut 7 tips jeg vil dele med dere:

1. Lag budsjett og få kontroll over hva du bruker pengene på

Som nevnt har jeg laget et budsjett for hver måned som passer til inntekten jeg får. Budsjettpostene er boliglån, mobil, sparing til barna, sparing til høyrentekonto, sparing til buffer, barnas busskort og fagforeningskontigent. Robert og jeg har delt det sånn at han betaler mat, vaskehjelp og felles forsikringer, mens jeg betaler boliglånet. Barnas fritidsaktiviteter deler vi på. Da ender vi på ca like mye hver i utgifter. Når pengene til utgiftene er fordelt, har jeg fortsatt en del igjen til vanlig forbruk og uforutsette utgifter. Budsjettet mitt gjør at jeg har god kontroll på mine økonomiske utgifter og jeg klarer å disponere pengene mine godt.

2. Lag egen regningskonto, buffer og sparekonto

Dette punktet er kjempe viktig for meg personlig. Når jeg får penger inn på kontoen, setter jeg inn penger etter budsjettet på en egen regningkonto. Alle mine regninger blir blir trukket direkte fra regningskontoen. Da trenger jeg ikke være redd for å ha brukt for mye i forbruk slik at jeg ikke har nok til månedens regninger. Sparepenger går til spare/høyrentekonto og litt penger på egen bufferkonto til eventuelle uforutsette utgifter. Det kan være lurt å fordele pengene til disse kontoene med en gang man får dem slik at man vet hva man har til forbruk med en gang. Bufferkontoen fungerer også som sparing til ferie.

3. Matkonto med eget kort

Det er altså Robert som overfører en viss sum hver måned til en egen konto tilknyttet et visakort. Dette kortet kan begge bruke når vi handler mat. Veldig kjekt for da har man oversikt over hvor mye man har brukt til mat og kan også fordele det på antall uker. Vi prøver å sette opp menyer tilsvarende det vi har budsjett på. Ofte handler vi på kolonial.no slik at vi kan regne ut på forhånd hvor mye maten kommer på.

4. Velg de mest gunstige lånene for akkurat deg.

Lånerenter kan man spare mye penger på om man velger riktig bank og riktig lånetilbud. De forskjellige bankene opererer med ulike tilbud og ulike renter. Det er ganske slitsomt å skulle ringe rundt til mange banker, sende papirer, vente på lånetilbud osv. Det tar krefter og energi. Derfor er det godt det finnes firmaer som hjelper deg i prosessen med å finne det tilbudet som passer akkurat deg her og nå. Consida.no er en nettside man kan besøke og få hjelp til alt i søknadsprosessen rundt alle lån, unntatt boliglån. De fungerer som en nøytral tredjepart med deg som kunde i fokus. De hjelper deg kostnadsfritt, og bidrar både med det praktisk ift. forhandlinger om lavest rente og med personlig rådgiving. Dette syns jeg er en super tjeneste altså. Bankene de samarbeider med er store aktører som blant annet Gjensidige, Ya bank og DNB. Selv har jeg boliglån i DNB, forsikringer i Gjensidige og sparekonto i Ya bank. Consida kan også hjelpe til med å samle lån og kreditter til et samlet lån slik at kredittverdigheten styrkes. Det kan jo være noe å tenke på om man har flere smålån. Man kan også få en lavere rente ved å gjøre dette. Det høres helt topp ut å få en dyktig rådgiver til å ta seg av dette, syns jeg.

Det er forresten noen banker som samarbeider med fagforeninger angående forsikringer og lån, så sjekk ut det også.

5. Forsikringer

De aller fleste av oss har mange forsikringer. Vi har reiseforsikring når vi skal på tur, vi har innboforsikring i tilfelle innbrudd og brann, vi er forsikret for uføre, død og skade gjennom jobben og vi har bilforsikring om vi eier bil. Har man kjæledyr bør det forsikres, og det samme gjelder andre dyre gjenstander. Her i huset har vi alt dette i tillegg til barneforsikring. Også her lønner det seg å samle forsikringene på et sted for å få best mulig tilbud. Her kan man faktisk spare mange tusen i året.

Da jeg ble syk, forstod vi at livet fort kunne endres selv om man er ung. Jeg var utrolig takknemlig for min forsikring gjennom Sykepleieforbundet og KLP, for det sikret en stor del av min inntekt. Robert skrev faktisk en ekstra forsikring på seg selv i tilfelle uførhet. Akkurat det med uføreforsikring ligger mitt hjerte nærme etter at jeg selv ble syk. Consida tilbyr forresten en Trygghetsforsikring i samarbeid med Gjensidige Forsikring. Dersom sykdom, ufrivillig arbeidsløshet eller behov for omsorg for nærstående skulle hindre deg fra å arbeide kan du med Trygghetsforsikringen motta månedlig erstatning for tapt arbeidsinntekt i opptil 1 år. Vi har selv de fleste av våre forsikringer gjennom Gjensidige, og kan trygt anbefale dem.

Man vet aldri hva livet bringer, og har det første oppstått en endring som fører til tap av inntekt, så er det for sent å søke.

6. Bil

Ingenting er så dyrt å eie som bil. Man skal betale forsikringer, service, veiavgift, bensin/diesel og bomavgift. I tillegg koster jo bilen mye og den taper seg raskt i verdi. Men så er det jo sånn at mange bor på steder hvor man må ha bil for å komme seg på jobb, skole, handle osv. Har man små barn så er det også en stor fordel med bil. Vi i familien hadde to biler inntil i fjor. Da solgt jeg “konebilen”, og det kan jeg love dere at jeg sparte mye penger på. Tenk etter hvor viktig bilen er for dere og sjekk ut kollektive muligheter.

7. Selg det du ikke trenger

Dette punktet er jeg faktisk ganske god på!

Jeg elsker å selge ting vi ikke har bruk for lenger. Det finnes mange nettsteder og apper man kan annonsere og kjøpe brukte ting på. Kjøper man brukt sparer man også penger. Sett ut i fra et miljøperspektiv så er dette svært gunstig. Man sparer altså både miljø og penger ved kjøp/salg av brukte ting.

Jeg håper dere fant dette innlegget nyttig, og kanskje fikk dere noen gode tips på veien mot å spare penger nå som sommerferien nærmer seg.

Kommentarer

2 Comments:

  1. Den er så lekker den lille, Mulberry lommeboken din 💙
    Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…ÅRETS SOMMEFERST med de kuleste og fineste menneskene !!!My Profile

    • Den er ikke så liten! Den er ganske stor faktisk, men lekker skal jeg love deg at den er 😉 Og svinedyr så den måtte jeg spare til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.