Mindfulness – og den ikke-dømmende lilletåa!

11

 

Mindfulness er en type meditasjon og selvhjelp som har sitt utspring i buddhismen. Den handler om å gjøre seg selv bevisst på hvordan man faktisk har det, og uten å forsøke å endre følelsene, kan man bli flinkere til å styre reaksjonene sine på alt som skjer omkring seg. Man kan ved trening lære seg å fokusere på det som skjer her og nå, og til å tenke positivt. Det er rett og slett et redskap til å kontrollere sine egne følelser. Mindfulness er mye brukt av mennesker som har problemer med å takle følelseslivet sitt, som er deprimerte, som lider av angst, eller som lever en stresset hverdag. Jeg skal ikke gå mere inn på bakgrunnen for Mindfulness, men jeg ønsker å skrive om mine erfaringer rundt hva jeg lærte.

Jeg fikk tilbud om å lære Mindfulness da jeg var på arbeidsrettet rehabilitering  på Idrettens helsesenter. Jeg hadde aldri hørt om denne formen for selvhjelp før, men jeg hadde en fantastisk coach som mente jeg trengte å lære noe verktøy for avspenning og positiv tankegang. Dette hadde hun helt rett i! For det første var jeg fryktelig redd for fremtiden. Når man får en M.E diagnose, vet man lite om fremtiden. Man vet ikke om eller når man blir frisk, og man mister seg selv litt. Jeg trengte å kunne fokusere på de gode tingene og leve i nåtiden. Fremtiden vet ingen noe om! For det andre var jeg fryktelig anspent. Kroppen og immunforsvaret jobber på høygir hele tiden. Jeg sov dårlig, kroppen slappet ikke av, og jeg følte at jeg stresset med å bli frisk hele tiden. Jo mer jeg stresset med å fli frisk, dess verre ble symptomene. Jeg presset kroppen min ubevisst hele tiden.

Det første jeg lærte, var å hele tiden fokusere på det som skjedde når det faktisk skjedde. Fikk jeg en klem av sønnen min, så kjente jeg virkelig på den gode følelsen det var å få en klem. Jeg kjente på kjærligheten det lå i den klemmen, og gledet meg over den. Før dette kurset var en klem bare en klem før jeg raste videre for å gjøre noe annet. Jeg lot meg ikke være bevisst på hvor god den klemmen faktisk var! Nå tenker jeg ikke for mye på fremtiden lenger. Jeg lever en dag av gangen; akkurat HER, akkurat NÅ! Det gir meg en god ro i kroppen.

Det andre jeg lærte på kurset, var avspenning og meditasjon. Den første gangen instruktøren inviterte oss til en såkalt “kroppsscanning”, trodde jeg dama var spik spenna gal! Vi måtte ligge på gulvet og puste inn og ut i lange åndedrag. Plutselig ber hun oss om å vende fokuset vårt til lille tåa. “Den sitter der ikke-dømmende og forutinntatt”, sa hun. Da var jeg nær ved å reise meg opp og gå. Herregud, tenkte jeg, dette er galskap! Slik fortsatt hun med monoton stemme gjennom hvert organ i kroppen. “Kjenn hvor godt øyeeplene hviler i øyehulen”, sa hun da vi endelig hadde nådd toppen av kroppen. Det merkelige var, at da vi var ferdig med meditasjonen var kroppen min helt avslappet og rolig. Jeg følte meg mere opplagt enn på lenge, og jeg sov på nettene. Slik var erfaringen etter hver kurstime. I dag bruker jeg teknikken når jeg er veldig dårlig eller sliten. Jeg ligger og tenker på hvor god og avslappet hver muskel er i kroppen, fra tåa og til toppen av hodet. Det hjelper ikke på utmattetheten, men det hjelper på de andre symptomene inkludert kvalmen.

Jeg har lært meg å glede meg over de små tingene i hverdagen, og jeg samler de her på bloggen min som en fin minnebok. De dårlige dagene hvor jeg føler meg motløs eller hvor formen er for dårlig til at jeg ikke klarer å være oppe av sengen, gir jeg ikke noe oppmerksomhet. Jeg velger å fokusere på det positive i hverdagen uansett. På de dårlige dagene klarer jeg kanskje bare å komme meg opp på do, eller tilbringe 10 min med mine barn. Javel, så får jeg være fornøyd med det akkurat i dag! Det jeg klarte i dag er bra nok! Er jeg veldig kvalm, svimmel, har vondt i kroppen og feber, fokuserer jeg på avspenningsøvelser og den ikke-dømmende tåa. Det krever mye øvelse, men jeg har erfart at det funker å endre tankemønsteret sitt over tid.

Jeg vil invitere dere til å leve litt HER og NÅ! Det tror jeg dere har godt av alle sammen!

louise-300x113

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.