Med mikroskop i høna…

gynstol_s

Etter ukas store begivenhet, gynekologisk undersøkelse, slår det meg hvor mye verdighet man mister i løpet av en halvtime.

Men det er det verdt!

For noen uker siden, dumpet det ned et brev fra Kreftregisteret i postkassen min. Dette brevet kunne fortelle at det allerede har gått tre år siden siste celleprøve fra livmorhalsen. På tide med et nytt besøk i gyn-stolen. Jeg bestilte time hos fastlegen som igjen henviste meg videre til gynekolog. Jeg har nemlig en lettblødende livmortapp fra naturens side. Den har mange små blodkar på seg, og ved et slikt type vev er man mere utsatt for infeksjoner – og muligens også celleforandringer som følge av det. Celleforandringer kan jo igjen føre til kreft, så det gjelder å passe på. Jeg fikk også ganske vondt da fastlegen kjent på livmoren innvendig.

På mandag besøkte jeg ei nydelig dame på senteret rett ved der jeg bor. Hun er gynekolog, og har jobbet ved de største sykehusene her i Oslo. Veldig godt når gynekologen både er omsorgsfull, hyggelig og svært dyktig. Hun gjorde en særdeles grundig undersøkelse, og all ære til henne for det.

Så der lå jeg da, og glodde i taket. Gynekologen dro frem spekulum, tenger og alt annet utstyr som jeg ikke turte se på en gang. Hun tok bakterieprøver, så, luktet, tok ph-verdier og jobbet konsentrert og rolig der nede. Så penslet hun livmorhalsen med på sitronsyreeddik og jod. Da kan man nemlig se celleforandringer gjennom et mikroskop. Etter det var det tid for ultralyd. Herlig…

Heldigvis fant hun ingenting galt med livmorhalsen. Det eneste hun fant var et noe basisk miljø i skjeden (skal være surt miljø for å hindre bakterievekst), samt en 4 cm stor cyste med vann i på eggstokken. Den kan vokse, sprekke eller tvinne seg rundt sin egen akse, og da må jeg på sykehuset. Den kan i beste fall forsvinne av seg selv. Ny kontroll av denne skal gjøres om tre måneder.

Poenget med dette innlegget er å sette fokus på kvinnehelse, og viktigheten av å sjekke seg for gynekologiske sykdommer selv i en alder av 34 år. Dette er organer det kan utvikle seg styggdom i uten at man merker noe før det er for sent.

Bestill dere time damer, og få høna klarert for ulumskheter først som sist!

louise-300x113

3 Comments:

  1. Pingback: Med mikroskop i høna… – Louises lille verden |

  2. Denne ble reblogget med en gang: http://avdelingholt.no/anja/2016/06/18/med-mikroskop-i-hona-louises-lille-verden/

    Takk for påminnelsen!!! Ha en nydelig dag!
    Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…Med mikroskop i høna… – Louises lille verdenMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge