Konisering – ferdig slicet livmorhals

Jeg lovet å ta dere med på koniseringen via bloggen, og det skal jeg nå gjøre.

Grunnen til at jeg deler så mye personlig rundt celleforandringer på livmorhalsen, er fordi det angår veldig mange kvinner. Ved å dele mine erfaringer fra det jeg nå går i gjennom, håper jeg at flere tar dette på alvor. Det gjør man ved å ta celleprøve. Dette er en enkel prøve som tross alt redder liv. Mange krefttyper oppdages ikke før det er for sent, og det finnes heller ikke forebyggende tiltak mot dem. Det gjør det mot livmorhalskreft.

En unik mulighet – grip den!

Forhistorien til dette innlegget finner dere HER, HER og HER

Jeg har altså lette celleforandringer forårsaket av en pågående HPV 16-infeksjon som ikke forsvinner. Som regel går en HPV-infeksjon over av seg selv i løpet av 6- 24 mnd, men etter ett og et halvt år, en ME som har ødelagt immunforsvaret og et virus som har lagt latent og blusset opp evt er kronisk, samt en livmorhals det er vanskelig å ta gode biopsier av grunnet mange blodkar (ektopi/sylindervev), ble det bestemt at jeg skulle koniseres. En diagnostisk kon utført av gynekolog i narkose vil forhåpentligvis fjerne både HPV og celleforandringene. HPV 16 er ett at de mest aggressive HPV virusene vi har og står for en stor del av livmorhalskreft-tilfellene. Med min historie var det bare å hoppe opp på operasjonsbenken og ta i mot Propofolen med takknemlighet.

/Bildet er fra onlinelege.no/

Her ser dere en livmorhals. I midten ser man inngangen til livmorkanalen. I livmorkanalen og i livmoren finnes sylinderepitel vev, mens det i skjeden og på selve livmortappen finnes plateepitel vev. Overgangen mellom disse to slimhinneformene/vevstypene heter transformasjonssonen, og det er denne gynekologen fjerner ved en konisering. Epitelet i denne sonen består av et tynt metaplastisk epitel som er mer mottagelig for svulstfremkallende forandringer. Det er her kreften og celleforandringene oftest setter seg, og utgjør 85% av alle krefttilfellene i livmorhalsen. Denne typen kreft heter plateepitelkarsinom. De resterende 15% utgår fra sylindervevet inni i livmorkanalen, og denne krefttypen heter adenokarsinom.

Jeg har fått påvist celleforandringer både i sylinderepitel og i plateepitel. Det at jeg har fått utslag på begge epitelene skyldes mest sannsynligvis at jeg har ektopi. Det vil si at jeg også har sylinderepitel på selve livmortappen hvor det normalt skal være plateepitel. Det er altså celleforandringer kun ett sted, men på det stedet finnes begge vevestypene.

Som dere ser på bildet skjærer gynekologen ut en kone, altså en slags søyle. Da kan patologen se hvor langt inn i slimhinnen celleforandringene har gått. Det er dette som avgjør hvor store forandringene er og hvor farlig de er.

Nok om det faglige – her kommer opplevelsen!

Syns det er greit å ha med litt bakgrunnsinformasjon også slik at dere kan få en forståelse for hva dette er.

Det tok kun 3 uker fra min private gynekolog sendte henvisning til Ahus til jeg lå klar for operasjon på Dagkirurgisk avdeling, Ski sykehus. Ski tilhører som kjent Ahus og de har kort ventetid. Jeg hadde oppmøte kl 12.00 og måtte vente 2.5 time. I løpet av denne tiden fikk jeg snakke med gynekolog/operatør, anestesilege og po-sykepleier. Jeg fikk også 2 g Paracet pre-operativt. Jeg skiftet ikke før en halvtime før jeg skulle opereres, så den resterende tiden satt jeg på venterommet med Robert.

Dagirkurgen på Ski er en liten enhet. De har fire operasjonsstuer og seks post op-plasser. Det er et utrolig trivelig sted og man kan tydelig merke at de som jobber der trives i jobben sin. De er super hyggelige, rolige og stabile. Da jeg ble hentet til operasjon, kom det verdens fineste anestesisykepleier og hentet meg. Jeg gruet meg jo, men den dama der, som kunne vært mammaen min i alder, tok bort all uro med sin væremåte. Jeg sa jeg var mye plaget av kvalme, og heldigvis hadde damen Zofran på lur. Da jeg kom inn på operasjonsstua stod det tre fine damer til der. Har vel aldri følt meg så godt ivaretatt noen gang. Jeg smilte i det masken ble lagt over nesa mi.

Operasjonen tok 10 min bare. Ette 20 min var jeg våken og tilbake på post op. I løpet av de neste 45 minuttene hadde jeg kledd på meg, spist nydelige rundstykker, drukket juice og kaffe, fjernet min veneflon, fått papirer og info, og satt i bilen på vei hjem. Jeg fikk dyp narkose, og jeg hadde sett for meg kvalme, oppkast, blodtrykksfall, svimmelhet og stor blødning. Ingenting av dette skjedde. Jeg blør fortsatt ikke nå dagen etterpå, og jeg kjenner ingenting nede i der.

Ser på operasjonsbeskrivelsen at gynekologen har slicet ekstra i livmorkanalen med slyngen sin, og det er jeg glad for. Da har hun eventuelt fått med forandringer i begge vevstypene. Nå håper jeg at kontrollprøven om 3-6 mnd viser 0 celleforandringer og 0 HPV 16. Gjør den det så skal jeg ta HPV-vaksinen med en gang. Den kan nemlig hindre tilbakefall. Om 2 uker får jeg også brev i posten om hva patologene har funnet i konen som ble skjært ut i går.

I tiden nå etterpå skal jeg ta vanlig celleprøve hos min gynekolog etter 6 mnd, 12 mnd og 18 mnd fra koniserings datoen. Da sjekker de også HPV. Etter det vil jeg ta årlig prøve.

Å konsiere er ikke noe å grue seg for så lenge det gjøres i narkose. Men å fjerne en del av livmorhalsen gjør at man er utsatt for senabort og for tidlig fødsel om man blir gravid senere. Det er jeg heldigvis ferdig med.

Nå håper jeg at disse tiltakene gjør at jeg aldri får livmorhalskreft!

Oppfølging av dette kommer når prøvesvarene foreligger.

 

#SJEKK DEG

Kilder: oncolex.no, nhi.no, onlinelege.no, kreftlex.no

 

2 Comments:

  1. Å! Louise nå er jeg lettet på dine vegne! Var innom deg igår kveld for å se om du hadde oppdatert, så må ble jeg glad for å høre! Og apesislet flr å høre at det har gått så bra! Og kjempefint at du ikke har merket noe!
    Stor klem til deg 💙
    Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Jonathan fyller 3 år idag og feirer med pusekatt …My Profile

    • Det gikk veldig fint, Linn! Bortsett fra at jeg ikke var hjemme før i 17-tiden da. Spiste, hvilte og koste meg i går kveld. Håper bare det er frie render på konen som er tatt ut og at jeg er kvitt problemet. Om jeg er kvitt både forandringer og HPV nå så blir det vaksine. Den koster i underkant av 4000 kr, men det er det verdt 🙂 Takk for at du tenkte på meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge