Kognitiv svikt ved ME

Hva gjør man når hodet svikter? 

De fysiske symptomene ved min ME-diagnose er tøffe å leve med, men det verste symptomet er faktisk min kognitive svikt. Kognitiv svikt er en samlebetegnelse på svikt i en rekke funksjoner vi bruker hver eneste dag. Blant dem er forskjellige typer hukommelse, oppmerksomhet, konsentrasjon og planlegging. Og siden alvorligheten gjerne følger symptombildet ellers, vil det si at jeg lever i konstant “hjernetåke”.

Evnen til planlegging, har alltid vært min sterke side, både på jobb og hjemme. Det var denne evnen som først begynte å svikte. På jobben surret jeg rundt, og brukte tre ganger så lang tid på å utføre arbeidsoppgavene min. Jeg gav beskjed til mine kollegaer at jeg skulle en tur på medisinrommet, men like etter så fant de meg på skyllerommet. Medisinrommet hadde jeg glemt!

Alt jeg skal gjøre hver eneste dag, må skrives opp. Det inkluderer å ta seg en dusj (her må jeg ha hele dagen på meg), ta ut av oppvaskmaskinen, og legge fram Sannes gymtøy. Normalt sett husker man jo å dusje, men hos meg går det i glemmeboken ganske fort. Tidsperspektiv har jeg jeg ikke lenger. Jeg tror at jeg bruker mye kortere tid på ting enn det jeg faktisk gjør, og bommer stadig på tiden.

Konsentrasjonen min er ekstremt nedsatt. Jeg klarer nesten ikke se på TV eller lese i en bok. Å hjelpe Hagefrøken med leksene, er en kjempe utfordring. Jeg prøver å lese med henne 15 min. hver dag, men hodepinen og slitenheten kommer lenge før de få minuttene er over. Om du spørrer meg hva jeg gjorde i går, eller hvilken dag jeg spiste lunsj med venninnen min forrige uke, blir jeg svar skyldig.

Språkforståelsen min er elendig. Jeg finner ikke ord, jeg har begynt å gjenta setninger flere ganger etter hverandre når jeg snakker, og jeg blir veldig sliten av å prate med folk. Særlig telefonsamtaler er vanskelig. Da må jeg bruke flere krefter på kun å tolke lyden fordi jeg ikke ser på munnen til vedkommende i tillegg. Jeg sliter også med å tolke tekst, spesielt fagbøker. Det jeg leser lagrer seg ikke i hodet, og jeg blir sliten i hodet og øynene etter kort tid.

Alle sanseinntrykk blir veldig forsterket hos meg. Lyder føles mye høyere enn de i virkeligheten er, og selv dagslys kan gjøre meg kvalm. Farger blir veldig sterke og mønstre oppleves som uro i hodet mitt.

Jeg har omtrent null beslutningsevne, så jeg må ha færrest mulig valg i hverdagen. Skal jeg velge noe, så kan jeg bruke dagevis på å bestemme meg. En liten ting, vokser seg veldig stor i hodet. Ofte må jeg ringe noen for å be de bestemme for meg.

Jeg har tidligere jobbet med mennesker som har ulike demenssykdommer, og jeg ser klare likheter mellom dem og sånn jeg har det nå. Heldigvis har jeg en fantastisk ME-lege som trygger meg på at dette er midlertidig, og at jeg vil bli bedre med tiden…

Vil du lese mer om min ME, så kan du det HER.

Nå må jeg hvile litt igjen, men jeg ønsker dere en flott og solrik dag 🙂

louise-300x113

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.