Jeg stråler!

(dette er min lineærakselerator/strålemaskin)

 

Da er jeg i gang med strålingen på Radiumhospitalet 

– siste etappe!

“Ved strålebehandling brukes ioniserende stråling. Strålingen skader DNA`et i cellene, som igjen fører til at cellene dør. De friske cellene i behandlingsområdet vil også bli rammet, men har større evne til å reparere stråleskaden enn kreftcellene har. Strålebehandlingen unytter dermed en svakhet i kreftcellene ved at de dør før de friske cellene. Ved å dele opp den totale stråledosen i små daglige doser forsterkes denne effekten og gir normalt vev tid til reparasjon mellom hver behandling.”

(Kilde: Kreftlex og Stråleseksjonen, OUS)

 

Det ble ikke funnet noe kreft andre steder i kroppen på siste CT-scan etter endt cellegift-behandlinger og operasjon heller, så da følger jeg oppsatt plan som ble laget for 7 mnd siden.

Jeg stråler altså mot høyre armhule, høyre brystvegg og mot midtre del av brystkassen.

Jeg skal ha totalt 15 strålinger – hver eneste ukedag i tre uker.

Jeg har hatt mine to første strålinger nå etter at doseplanleggingen ble gjort, og det har gått veldig fint. Koselige stråleterapeuter som kan sine saker.

Selve strålingen tar bare noen få minutter. Innstillingen av meg er faktisk det som tar lengst tid. Det er viktig at jeg ligger på akkurat samme sted i akkurat samme posisjon på millimeteren hver gang. For å få til det kreves CT-bilder på forhånd for utregning av doseplan, tatoverte referanseområder, opptegninger ørten steder på brystkassa, røntgenbilder/bildekontroll før man starter strålesesjonen…og minst to tålmodige damer/stråleterapeuter.

Totalt tar hele strålesesjonen ca 15 minutter inkludert innstillingen.

 

(Robert må sitte utenfor den fine slusa mi mens det stråles)

Selve strålingen merker man ikke noe til når man ligger der. Utfordringen er at jeg er slapp og trøtt, og at jeg må drikke 2 liter vann om dagen mens strålingen pågår. Det er mye! Dette er viktig for å skille ut avfallsstoffer.

Dette er siste etappe i min brystkreftbehandling, men det kommer en tøff tid etterpå også når angsten for tilbakefall melder seg. Vil du følge med meg på veien videre så husk å like fb-siden min HER

Kommentarer

2 Comments:

  1. Du er råtøff, vennen ❤️ Digger at du deler slik at andre i samme situasjon kan lese om likesinnede og kanskje bli beroliget. Du er amazing snuppa ❤️

    Jeg har hatt 10 strålinger selv på radiumhospitalet da de ikke var sikre på hva jeg hadde på øyet. Så jeg fjernet det sykevevet på øyeeplet og var til kreftstråling i 10 dager etterpå.

    Vet fortsatt ikke 100%hva det var.

  2. Masse gode tanker, til den tøffeste Louise!
    #teamLouise! Vi heier på deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.