Høysensitive barn – hvordan tilrettelegge deres hverdag!

Reklame (kun boken er sponset og anmeldelsen er skrevet av meg – rett i fra hjertet!)

Det finnes småfolk rundt oss som opplever verdens mange sanseinntrykk på en sterkere og annerledes måte enn oss andre. De er høysensitive – et personlighetstrekk de er født med. Dette småfolket skal vokse seg til store individer. Trygge på seg selv, sine reaksjoner og sine følelser.

De er skjøre og kan oppleves som litt spisse i kantene fordi de vil ha ting på sitt eget vis -omtrent som små sukkulenter. For å få de til å skinne slik som min sukkulent på bildet, trenger vi voksne rundt økt forståelse og gode råd.

Jeg ble kontaktet av forfatteren Birte Svatun etter at hun hadde lest mitt innlegg om høysensitive barn. Hun har nylig skrevet en bok ved navn “Høysensitive barn i barnehagen og hjemme”, som kom ut våren 2017.

Boka tar altså for seg høysensitivitet hos barn som tema. Birte er opprinnelig utdannet lærer og har jobbet 10 år som journalist i NRK Radio. Hun har skrevet en rekke anerkjente bøker for både barn og voksne , og dere kan lese mer om hennes forfatterskap HER 

Jeg har vært så heldig å få denne boka, og jeg har lest den med stor iver. Boka er ment for å sette oss inn i hvordan barn med et slikt personlighetstrekk opplever verden. Disse barna har et uvanlig fintfølende nervesystem som gir ekstra mottagelighet for sanseinntrykk. Det merker jeg spesielt godt her hjemme. Ingen blir så eitrende forbanna, så utrolig glad eller så rørende empatisk som 7 år gamle og høysensitive Gabriel. Sensitive barn reagerer ofte på lydnivåer, og balansen mellom aktivitet og hvile er avgjørende for hvordan dagen blir. Også dette er svært gjenkjennelig.

Boka er delt i to deler. Den første delen tar for seg begrepet høysensitivitet, forskning og teori. Dette knyttes opp til praksis ved at vi får følge 7 barneportretter som gir oss et innblikk i hvordan høysensivitet kommer til uttrykk i deres væremåte. I del to møter vi ulike hverdagssituasjoner i barnehagen og hjemme, og forfatteren lar oss se nærmere på og ta del i refleksjonene rundt hva vi voksne kan gjøre for å møte barna på best mulig måte.

 

“Hvordan vi voksne forstår de høysensitive barnas væremåte, reaksjonsmåter og uttrykk har innvirkning på barnets evne til å takle stress, utfordringer og påkjenninger.”

Birte Svatun

 

Setningen er hentet fra bokas bakside, og jeg føler den beskriver essensen i boka veldig godt. Det gir oss voksne et ansvar vi må være oppmerksom på. Jeg som leser fikk i hvert fall en bedre forståelse og økt kunnskap om hvordan jeg kan ivareta min sønn.

Gjennom å lese boka lærte jeg at sensitive barn kan være svært ulike. Noen er aktive og oppsøkende, mens andre er innadvendte og tilbakeholdende. Noen er intense og utholdende, mens andre er det motsatte. Noen er velfungerende, andre sårbare. Felles for dem er at de er sensitive, men både samspillet gener i mellom og gener-miljø er også med på å forme personligheten. Forskning viser at en trygg tilknytning til foreldre og barnehagepersonalet har innvirkning på hvor godt barnet fungerer i hverdagen.

Jeg har nå også forstått hvor viktig god selvfølelse er for høysensitive barn. Det er vi voksne rundt barnet som er ansvarlig for at barnet utvikler dette gjennom å hjelpe de til å godta og akseptere hvordan de selv er. Jeg skriver ordet “ansvarlig”, et sterkt ord, fordi jeg gjennom boka forstår hvor ekstremt viktig dette punktet er. En god selvfølelse betyr at man føler seg verdifull uavhengig av prestasjon. For å klare det må barna lære seg å bli kjent med og håndtere egne følelser. Det er lov å være annerledes!

Som mor til ett høysensitivt barn og ett barn med ADHD, var det spesielt nyttig å bli bevisst på hva som skiller disse to adferdsmessig. ADHD og høysensitivitet har nemlig adferdstrekk som likner hverandre. Allikevel er det ene en sykdom og det andre kun et personlighetstrekk. Punktene som skiller dem er beskrevet i korte trekk i boka, men allikevel nok til at jeg kjenner de igjen hos mine egne barn.

Personlig likte jeg aller best det siste kapittelet som heter “Fallgruver og gode råd”. Dette er et kapittel jeg vil ta frem og lese med jevne mellomrom for å holde rett fokus over tid.

For dere som jobber i barnehage anbefaler jeg denne boka på det sterkeste. Det er mange kapitler som tar for seg hvordan man kan tilrettelegge hverdagen for høysensitive barn. Ro, tilpasning av tid, tilrettelegging og dialog med foreldrene er temaer som går igjen. I tillegg er det lagt inn refleksjonsspørsmål man kan bruke i samtaler med personalet. Jeg føler denne boka hører hjemme på pensumlisten til alle som tar utdanning innen barn og oppvekst.

Til slutt vil jeg takke Birte som fant bloggen min, kontaktet meg og sendte meg denne boka. Du har bidratt til at jeg og andre som leser den får størrelse forståelse og økt kunnskap i møte med høysensitive barn.

Etter jeg har lest denne boka ble det også klart for meg at jeg er en høysensitiv sjel selv…

Kjøp boka HER

 

 

 

Kommentarer

5 Comments:

  1. Jeg har en mistanke om at ett av mine barn kan ha nytte av at jrg leser meg opp på temaet.

    «Når jeg kommer inn i ett rom hvor noen er lei seg får jeg vondt i hjertet mitt.»
    Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…#sprejuleglede – be om hjelp!My Profile

  2. Denne boken har jeg ikke hørt om, ei eller forfatteren. Men tenker at dette er noe jeg burde lese. Enig med deg, jeg liker også klare råd. Og dette er jo noe faktisk alle foreldre burde lese. For å være obs på tegnene. Mange barn er kanskje høysensitive uten at man fanger det opp.
    Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Vi brøt en viktig tradisjon i helgen, fordi …My Profile

  3. Selv har jeg et barn med et annet type personlighetstrekk, som heller ikke er en sjukdom (som du veit). Og det kan være vanskelig å takle, vanskelig å vite hva som er en del av akkurat det personlighetstrekket og hva som har med alderen å gjøre. Det kan være veldig frustrerende, selv om det også bringer med seg stolthet og glede. Jeg synes det er helt fantastisk at det nå gjøres grep, bøker gis ut og mer informasjon er tilgjengelig slik at flere kan bli kjent med dette. Jeg har nemlig dessverre en sterk mistanke om at flere barn med diverse personlighetstrekk har blitt feilmedisinert fordi man har mistenkt diverse sjukdommer…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.