Fordommer og barn: Da Gabriel møtte lesbene!

I dag vil jeg dele en liten hendelse med dere fra stranden i Kroatia nå nylig.

Historien i seg selv er litt søt, men jeg har reflektert en del over den i ettertid faktisk.

Gabriel på snart 7 år står ved sin egen solseng da et lesbisk par legger seg på solsengen ved siden av han. Paret er italienske, vakre og tydelig glad i hverandre. De kysser hverandre ømt hele tiden, og Gabriel står som fastfrosset og stirrer på dem. Dette ser faren hans, Robert.

Robert: – Gabriel, slutt å stirr på dem!

Gabriel: – Ja, men se da, pappa! (Nå peker han på dem i tillegg)

Robert: – Slutt å stirr og slutt og pek med en gang. Det der er VELDIG uhøflig!

Gabriel: – Ja, men se da, jenta har kort hår – nesten som en gutt. Kan jenter også ha så kort hår a? Kult!

Man forstår jo at Roberts hensikt var å forklare Gabriel at det er uhøflig å stirre og peke på folk, og særlig på de man tenker er litt annerledes. Og det er jo også det, men det interessante er jo at Robert automatisk tenkte at Gabriel reagerte på at det var to jenter som kysset. At det var noe uvant og som han var nysgjerrig på. Og som han til og med kunne synes var rart eller i verste fall ekkelt. Robert ville ta paret i forsvar. Vi voksne tror ofte at barna tenker som oss, men det gjør de nødvendigvis ikke. Det er samfunnet som skaper normene, og samfunnet ledes av oss voksne. Og det er oss voksne som oppdrar barna.

Min generasjon er vokst opp med at det hørte til sjeldenheten og se homofile kysse på gata til enhver tid. Det betyr jo ikke at vi er motstandere av homofili (tvert i mot ofte), men det har heller ikke vært vanlig for oss.

Mitt mål for fremtiden er at alle barn skal få vokse opp med en oppfatning om at homofili ikke er noe unormalt å se i offentligheten. De skal beholde de fordomsfrie tankene de er født med rundt dette temaet. Og de tankene skal videreføres til neste generasjon igjen.

Jeg må innrømme at jeg også tenkte som Robert gjorde under episoden, men etter å ha reflektert litt, har jeg bestemt meg for å spørre barnet neste gang FØR jeg trekker en konklusjon:

Hva tenker du på nå?

Hva ser du på?

Lurer du på noe?

Og til de av dere som lurer, så kunne Robert betrygge Gabriel med at alle hårsveiser er lov både for gutter og jenter 🙂

 

Kommentarer

10 Comments:

 1. jeg digger at barn i dag vokser opp med en større åpenhet enn vi. gutten vår har en storebror som er homofil. for han er det vanlig at vennene har to mødre, at kvinner bør med kvinner og menr bor med menn, så da vi snakket om prideparaden så fattet han ikke hvorfor man må markere det. Kan man ikke bare være med hvem man vil, da er man jo glad. Men, jeg hadde nok også forsøkt å stoppe Petrus, fordi man ikke deler på andre samtidig som man snakker om dem. ikke fordi det var to kvinner. Fine gutter du har

  • Min lillebror er også homofil, og barna er full av forståelse for det.
   Jeg er enig angående pride i utgangspunktet. Hvorfor lage så store greier ut av noe vi hardt ønsker å normalisere?
   Men så har andre land ikke kommet så langt som oss, og de homofile støter enda på en del problemer og fordommer her i Norge. Faktisk mer enn jeg trodde da jeg diskuterte det med broren min. Så pride er jo for å sette søkelyset på at kjærligheten er for alle.

   Man vet jo ikke hva folk tenker og disse jentene forstod ikke hva Gabriel sa heller. Og det var helt riktig å snakke til han, men man skal være klar over at barn ikke tenker så komplisert. Noen ganger handler det om noe så enkelt som en hårsveis😊
   Louise recently posted…Fordommer og barn: Da Gabriel møtte lesbene!My Profile

 2. Jeg syns det er kult at barn ikke tenker over sånne ting. Men mer ting som for eksempel en hårsveis som du nevner her. Guttene sitter å forteller om den ene og andre, med navn de knapt klarer å uttale. Daniel og jeg har snakket litt om det, jeg spurte om han tenker på at noen barn har annerledes navn, hudfarge eller at to jenter e rkjørester. Da ser han bare rart på meg “rart?! Hva mener du, mamma?”

  Jeg er veldig glad for at han har et sånt syn på det. Han bruer seg fint lite om det.
  Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Skal jeg gi deg ett godt råd? Hilsen Markus 1,5 årMy Profile

 3. Dette var dagens herligste kommentar, tenk at jenter kan ha så kort hår…. HAN er kul, han!
  Avdelingholt/ Anja recently posted…Øver meg på å være dame!My Profile

 4. Veldig bra innlegg! Ja det er vi voksne som gir barna de fordommene de evt har. Selv har jeg et bonusbarn som er homofil og han har heldigvis opplevd lite fordommer…
  Jeg har en litt annen historie: min yngste datter begynte på skolen og kom I klasse med en gutt som er adopter fra korea – det er også lillesøsteren hans – men storesøsteren er et biologisk barn av samme foreldre og ser derfor norsk ut. Min datter kjente hele familien fordi eldste jenten gikk I klasse med vår eldste datter. Da vi satt og snakket om denne gutten kom jeg helt tilfeldig til å nevne av en eller annen grunn at han var adopter og min datter utbrøt: HVA???? ER SIMEN ADOPTERT???? Det har jeg aldri visst… Jeg ble litt perpleks og fortsatte;” ja men du ser vel at han ser litt anderledes ut enn foreldrene?”jo det var hun enig I – men mente at det gjorde jo hun også….. da hun fikk vite at den yngste jenta også var adoptert – spurte hun : Er alle sammen adoptert og igjen matte jeg spørre om hun ikke kunne se at den eldste jenta så anderledes ut enn de to yngste….Jammen jeg er jo ikke make til guttene( de elder brødrene) men jeg er jo ikke adoptert for det utbrøt hun frustrert…. dette va r tydleig vanskelig å forstå 🙂 Jeg fortalte det til foreldrene til disse barna og vi fikk oss en god latter…..Barn ser absolutt andereldes på ting enn oss voksne

  • Tusen takk for en fantastisk herlig kommentar!!!
   Jeg elsker små barns måte å se verden og sine omgivelser på. De reflekterer ikke over hva som anses som “normalt” og ikke, og de lever deretter. Tenk om vi alle kunne hatt et sånt syn hele livet. Det handler ikke alltid om fordommer heller, men hva som avviker fra hva samfunnet generelt definerer som “normalt”. 10-åringen syns det er litt rart at onkelen liker gutter istedet for jenter, mens 6-åringen tenker at kjæreste er kjæreste uansett kjønn. Begge syns det er greit onkel er homofil og har ingen fordommer mot det. De bare ser det på hver sin måte ut i fra alder.

 5. Gavriel er en herlig gutt ❤️

  Morfar pleier å si at babyer blir født inn i en perfekt verden – men så kommer vi voksne og ldelegger!
  Og det synes jeg morfar har veldig rett i. Varna blir hva vi (og samfunnet rundt) former det til 😊
  Monica BJ recently posted…Hipp hurra for Jakob!My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.