Et spennende stykke Litauen – midt i Oslo

Sponset event

Foto: egne bilder

Noe av det mest inspirerende ved å blogge, er å oppleve alle stedene og møte alle menneskene bloggen tar meg med på.

For noen dager siden ble jeg invitert til lunsj på Litauens ambassade her i Oslo.

Formålet med eventet på ambassaden var å gjøre oss nordmenn bedre kjent med Litauen som land og deres matkultur.

Jeg fikk ta med meg min kulturinteresserte mor, og vi fikk en lunsj vi sent vil glemme. 

Denne trivelige mannen her heter Jonas Paslauskas, og er Litauens ambassadør i Norge. Han åpnet eventet med å fortelle om de to landenes gode forhold til hverandre. Vi fikk blant annet høre om eksport og import av varer mellom landene, og om Norges politiske støtte da Litauen ønsket uavhengighet fra Sovjetunioen i 1990.

Videre fikk vi et flott innlegg av denne dyktige mannen flydd inn fra Vilnius. Deivydas Praspaliauskas er en av Litauens aller beste kokker. Han driver nå tre suksessfulle restauranter i hovedstaden, og er et naturtalent i faget.

Han fortalte oss mye om hva Litauen som land har å by på, og under innlegget fikk vi smake på ulike retter komponert av Deivydas selv. Vi fikk stifte bekjentskap med retter hentet fra det gamle litauiske kjøkken med innslag av ville dyr og fugler, via Sovjetunion-tiden og til dagens moderne, fine dining fra det litauiske kjøkken.

Og jammen var det ikke noen små spesialiteter der jeg aldri i mitt liv trodde jeg skulle få smake på…

Dette her er faktisk bisamgelé. Det smakte helt nydelig og ble en av mine favoritter.

“Litauen er kjent for sin natur, og når du reiser utenfor de større byene møter du et åpent landskap med et rikt plante- og dyreliv. Med Østersjøen i vest, er den kuriske landtunge, eller Curonian Spit, en av Europas største sanddyner. Den Kuriske Landtunge er kjent som perlen i Østersjøen og er et langstrakt område med forblåste sanddyner, omgitt av hav på begge sider. Landtungen er så lang som 98 kilometer og er oppført på UNESCOs verdensarvliste som har som mål å verne om verdens kultur- og naturarv. Det er en perfekt destinasjon for de som ønsker å oppleve en unik natur, – ikke langt fra Norge.”

Leverpostei fra fasan, er i likhet med bisam, en spesialitet fra det gamle litauiske kjøkken. Den ble servert med rødbeter og alfaspirer. Rik og god på smak.

“Vilnius er Litauens vakre hovedstad og i perioden fra april til oktober har du mulighet til å se den UNESCO-listede gamlebyen i Vilnius i et fugleperspektiv fra luftballong. Dersom du trives bedre på bakken, kan du også nyte det flotte synet av luftballongene fra gatenivå.”

Videre fortsatte vi med suppe hvor edelkreps var hovedingrediensen. Kreps er dessverre ikke min favoritt, men vil tro den falt i smak for de som liker denne type sjømat.

“Kystbyen Palanga ligger vest i Litauen og regnes for å være Litauens sommerhovedstad. Barer, nattklubber, vannsport, kurbad og kulturskatter gjør at alle kan finne sin egen måte å lade batteriene på.

Basanavičiaus er Palangas hovedgate og er et populært sted å rusle om sommeren. Gaten er alltid full av liv med mange kafeer, barer, puber, musikk, dans og annen underholdning.”

Dette er en type potetkake fra tiden Litauen var en del av Sovjetunionen. Den var skikkelig salt, men jeg er glad i potet og syns denne var knallgod.

“Klaipeda tar vare på fine maritime tradisjoner, og byen har vært vertskap for Sjøfestivalen den siste helgen i juli siden 1934.

På sommeren finner du levende musikkliv ved sjøen, – musikkfestivaler med både store og små konserter. Den internasjonale Pilies Jazzfestivalen som blir holdt sent i juni er også en stor fest for musikkelskere.”

 

Så var det tid for kaker, søtsaker og annet snacks. De bruker mye ost, tørket kjøtt (gris og hest) og brød som tilbehør.

Ost i alle former som på fatet over, blir sett på som søtsaker. Det oppstykkede bitene er tørket eple og gulrot.

“En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas. Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Kaunas ligger der elvene Nemunas og Neris renner sammen og er en by det er lett å utforske til fots. Men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner.

I Kaunas finner du også Europas lengste gågate. Den heter Laisvės Alėja og består av mange butikker, restauranter, kasinoer og nattklubber.”

Vet dere hva dette er?

Jeg spiste denne biten her vel vitende om at det er en bit av et griseøre.

Tro det eller ei, men dette var dagens beste smaksopplevelse for meg.

 

Litauen har åpenbart mye å by på for en hver smak. Store deler av landet er dekket av skog og de har mange innsjøer. Språket er ikke så lett å lære seg, men myntenheten har vi nordmenn god kontroll på. I Litauen handles det nemlig med euro og prisene er veldig lave.

Flyturen på under to timer gjør dette landet til et velegnet sted for en langweekend med innslag av kultur, mat og shopping.

Jeg ble i hvert fall inspirert!

Kommentarer

5 Comments:

 1. Så spennende og gøy å få være med på =)
  Jeg har selv vært i Vilnius, men kunne dessverre ikke så mye om landet før jeg dro dit.

  Griseøre er en del av min favoritrett fra Brasil, men det fant jeg ikke ut før jeg hadde bodd der et år… Men enig med deg at smaken er god =)
  Monica BJ recently posted…Ice cream, you scream – sommerslipp!My Profile

  • Jaaa, smaken er faktisk veldig god. Minner om tjukk ribberull. Har vært i Riga og Tallin, men jeg vet Vilnius er bedre enn disse to.

 2. Kanskje vi burde reist sammen???

  Du kan være guide!
  Lappeteppet/ Anja recently posted…Første tur i shorts, hagemøbler og sol!My Profile

 3. Jeg blir med, jenter! Har aldri vært der!
  Men har litt kjennskap til mat/tradisjoner via nettverk her 😊

  Det så ut som en utrolig spennende matopplevelse! Og ikke minst er det spennende å lære om ny land og kulturer!
  Linn/FruBevers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Middagstips uke 20 til storfamilien! Hint: dessert & lunsj!My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.