Et hyl, 2 cm stort kutt, masse blod – og en like rolig mamma!

 Gabriel og jeg sitter og spiser vaffel på Oppsal Arena i går ettermiddag. Vi koser oss mens vi venter på at Sanne skal bli ferdig på karatetreningen. Dette skal snart snu…

Da Gabriel hadde spist opp vaffelen, ville han ta seg en tur rundt og se på noen pokaler i et monter der. På vei tilbake måtte han opp en tre trinns-trapp, og i den trappa snubler han. Jeg hører et hyl jeg aldri har hørt fra den ungen før. Løper bort og løfter han opp i dèt jeg ser han blør fra munnen. Jeg kunne se et relativt stort rift i tunga og tenkte at han hadde bitt seg i fallet. Tunga blir dyppet i iskaldt vann for å stoppe blødningen. Plutselig ser jeg det renner blod fra under haken hans og ned på genseren også. Under haken ser jeg et 2 cm langt kutt så dypt at jeg forstår at jeg ikke klarer å stripse dette selv. Det kommer en 17-18 år gammel helstresset gutt til som fungerer som vakt for hallen. Førstehjelpsskrinet han har med inneholder hverken strips eller egnede kompresser jeg kan bruke til vi kommer oss til legen. Gabriel gråter og er redd, og jeg tror jaggu han vakta hadde det like ille.

Som mamma må man være rolig og vise barnet trygghet. Ja, det gjør vondt og det blør mye fra et stort kutt, men man dør tross alt ikke av det! Å reagere med panikk vil smitte over på barnet og gjøre det enda mere redd. 

Vi kom oss til Skadelegevakten, og Gabriel fikk på xylocain gel som skulle bedøve såret. Det var da jeg forstod at det var for dypt til å kunne limes eller stripses. Gutten måtte sy!

2015-01-28 19.01.47

Mens gelen fikk virke ble Gabriel undersøkt av sykepleier og lege. Ingen løse tenner eller brukket kjeve. Tungen vil gro av seg selv, og sår/kutt i munnen gror heldigvis ganske raskt.

Både legen og sykepleieren var veldig flinke med den lille pasienten. De tok seg god tid og svarte på alle hans spørsmål. Selv mente han at jeg kunne fikse dette hjemme ved hjelp av Sannes syskrin 🙂

Legen satte så lidokain bedøvelse i såret og sårkantene med sprøyte. Dette er både vondt og heftig å se på. Sanne og Robert ble nok litt uvel begge to så de trakk  seg litt unna. Gabriel var kjempe flink og lå helt stille mens det kom noen tårer i øyekrokene. Jeg klarte å få fokuset bort fra vondtene ved å prate med han om premien han skulle få. Helt siden ordet legevakt ble nevnt, håpet han å få premie lik den Vegard i barnehagen hadde fått da han besøkte samme sted.

Det er ikke særlig behagelig å se på at de syr 3-4 sting i den lille haka på ens eget barn, men igjen er det viktig å beholde roen. Være tilstede, oppmuntre, rose og trøste.

2015-01-28 19.36.43

Flink liten kar med diplom, sprettball, klistremerker og batman-plaster på haka!

Nå ligger den lille pasienten og slapper av ved siden av meg. Han har litt vondt i haka, men ved godt mot. Om 8 dager skal stingene taes. Det skal sykepleier-mammaen hans gjøre med skalpellen hun fikk i går. Igjen må Gabriel stole på mammaen sin når hun sier at det vil gå helt fint 🙂

louise-300x113

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.