En helsesøster som gjør jobben sin…

BREV

//bildet er lånt fra VG//

De siste dagene har debatten rast i media og på sosiale medier. Saken handler om ei nydelig jente med på 9 år som som fikk brev fra helsesøster om at hun var overvektig til tross for at hun har en tilsynelatende normal kroppsbygning. Leserne raser og snakker om sorteringsamfunn og at de selv ville “trykket brevet ned i kjeften på helsesøster”.

Fedme er et økende problem blant barn og unge, og Helsedirektoratet har derfor satt i gang et forebyggende tiltak for å følge opp barn i skolealder for å avdekke fedmeproblematikk på et tidlig tidspunkt. Som vi alle vet kan fedme føre til en rekke sykdommer som diabetes, hjerte/karsykdommer osv. Men forebyggende tiltak tåler tydeligvis ikke hvermansen i dette land…

Jeg fikk selv telefon fra en hyggelig helsesøster på Sannes skole. Hun kunne fortelle at Sanne lå helt på grensen i følge retningslinjene, og hun lurte så på om vi hadde fokus på sunt kosthold og om vi trengte noen råd i forhold til dette. Hun tilbød seg bare å hjelpe om vi trengte det! Helsesøster sa også at vi gikk en sommer i møte med mye aktivitet, så hun trodde dette ikke var noe problem.

Har dere tenkt på at helsesøsteren bare gjør jobben sin? Hun er til for å drive forebyggende tiltak, også blir hun halshugget på denne måten i media? Skyt ikke budbringeren, men hver glad for at det finnes folk som følger opp barnet deres i beste mening!

louise-300x113

4 Comments:

 1. Man er da ikke overvektig med en bmi på 18,5 som her var tilfellet. Er der problemet ligger at det har forekommet en glipp, vel?

  • Man operer ikke med vanlig BMI når det gjelder barn. Der har de annen målemetode. Dette er nok ikke en “glipp” for de retningslinjene er annerledes og beregnet på barn. Jeg syns ikke denne jenta er overvektig, bare så det er sagt! Jeg syns bare at folk skal ha en positiv innstilling til forebyggende tiltak.

 2. Jeg er helt enig at dette ble litt vel hauset opp, men på en annen side skjønner jeg foreldrene også. For om man ser på henne ser man at hun har en atletisk kropp DVS at skjellettet hennes mest sannsynlig er tungt og hun har en del muskler.

  De bruker ikke BMI kalkulatorer på barn, men IKM. Men som alle andre måle enheter tar den ikke hensyn til sjelett, muskelmasse o.l. og som vi vet er muskler tyngre enn fett.

  Måten dette ble gjort på synes jeg er helt feil fra kommunen, da det øker kroppspresset. Det kan loggføres og følges opp og helsesøster kan ta kontakt med foreldrene på telefonen og fortelle dette IKKE sende et brev hjem i posten slik at 9 åringen år se det og begynner å tvile på seg selv.

  Hun har allerede spurt om hun er tykk, og jeg kjenner flere foreldre der barn ned i 6 års alder er redde for å spise kaker i bursdag fordi de kan bli tykke. Det er ikke bare media og bloggere som bidrar til kroppspress, på denne måten stimulerer helsetjenesten til det samme. Det må det bli slutt på.

  JA til oppfølging, NEI til at barna skal få vite om tall og måtte få “ansvar” for vekten i den alderen 🙂
  Fru Jacobsen (@frujacobsenno) recently posted…Leke og lære er en morsom kombinasjonMy Profile

  • Det er ikke kommunen som er skyld i dette. Helsedirektoratet har laget slike rammer for å fange opp de som står i fare for å utvikle overvekt. Jeg syns det er helt greit å ha fokus på dette, jeg. Her snakker vi ikke om kroppspress i mine øyne, men hva som kan bli direkte helsefaglig fysisk sett hvis barnet fortsetter å legge på seg. Barnelegen veier Sanne hver gang, og iflg han er hun 10 % overvektig. Da tok jeg en prat med henne om at man må tenke på hva man spiser for ikke å bli syk. Bedre å være føre vàr enn etter snar, syns jeg. Syns det var kjempe fin at helsesøster ringte for det var først da at Sanne ble bevisst på at hun spiste for mye godteri. Vi ble litt sunnere alle sammen for dette er ofte et “familieproblem”!
   Louise recently posted…En helsesøster som gjør jobben sin…My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge