Det var en sånn forelder jeg IKKE skulle bli…

2016-11-21-09-16-40

Som tenåring hadde jeg en fryktelig trang til å mene noe om alt mulig.

Det var sterke meninger jeg villig gav uttrykk for – høyt og tydelig!

Spesielt dreide disse meningene seg om mine foreldres væremåte generelt, samt hvordan de var ovenfor sine barn. Utrykket om at “eplet faller ikke langt fra stammen”, syns jeg bare var piss. Jeg skulle i hvert fall ikke bli som dem! I dag er jeg 34 år gammel og tobarnsmor. Det ville være interessant å se om meningene mine fortsatt stod ved lag, eller om jeg forandret meninger med tiden og gjorde som mine foreldre allikevel.

Jeg har gjort en oppsummering:

Louise 15 år: “Jeg skal aldri være så tett at jeg gifter meg i en alder av 22 år og får unger så tidlig. Det er bare idioter som ikke er opptatt av utdannelse som gjør sånt!” I tillegg var mamma gravid med meg, og var rimelig kvalm og dårlig i sitt eget bryllup.

Louise 34 år: Uuuups! Jeg ble forlovet med Robert som 21-åring. Da bodde vi ikke sammen, og vi hadde kun vært sammen i 1 år. Jeg giftet meg som 24-åring, høygravid med Sanne, kvalm og jævlig. Det var altså helt utenkelig for den 15 år gamle Louise. Jeg dreit på draget der.

*

Louise 15 år: “Jeg skal ALDRI servere mine egne barn Sjokade-pålegg – jeg hater Sjokade!”

Louise 34 år: “Ta deg en brødskive Nugatti du, Gabriel, så får du opp blodsukkeret ditt litt”. Jada, jeg røk på en smell igjen. Nugatti og Sjokade er temmelig likt. Jeg spiser det ikke selv, men innrømmer at barna får det!

*

Louise 15 år: “Barna mine skal kun få godteri på lørdager og aldri brus til frokost.” Jeg har en far som er over snittet glad i godteri og en mor som fortsatt drikker brus til frokost. De uvanene der kommer de aldri til å legge fra seg.

Louise 34 år: Her synder jeg veldig selv. Det hender jeg drikker brus til frokost og jeg støvsuger alle skap 24/7 for godterier. Det finnes mange dobbeltmoralske foreldre der ute som eter godis og drikker brus på hverdagene etter å ha nektet sine barn det samme. Det kan jeg garantere! Det skjer at de får godteri utenom helg, men til frokost får de melk eller juice.

*

Louise 15 år: “Jeg skal ALDRI bruke tid på å stryke truser, håndkler og sengetøy, og hvorfor flyr du rundt med klut i henda på jakt etter “seige flekker” på gulvet? De kan du ta når du vasker huset hver tirsdag.”

Louise 34 år: “Jeg HATER de seige flekkene på gulvet!!! Hvem pokker er ansvarlig for dem?”. Joda, jeg er der sjøl. Flekker på gulvet hater jeg virkelig altså. Det samme gjør jeg med flekker på dørkarmene. Må stadig frem med kluten for å fjerne dem. Å skrelle mandarin gir seige flekker, så de må skrelles over vasken. Akkurat som hos mamma. Men det skal sies at jeg ikke gidder å stryke hverken truser, håndklær eller sengetøy. Hvis jeg hadde hatt et stort og fint vaskerom med mye plass (som mamma hadde), så utelukker jeg ikke at jeg hadde gjort det.

*

Louise 15 år: Vi fikk aldri lov til å spise makrell i tomat hjemme fordi boksen kunne sprute når vi åpnet den. Derfor spiste jeg kun makrell hos besteforeldrene mine. Dette var et punkt jeg var opptatt av. Mine barn skulle få så mye makrell-i- tomat de bare ville.

Louise 34 år: Heldigvis spruter ikke makrell i tomat på tube!

*

Louise 15 år: “Hvem stapper i seg bakevarer før middag? Og hvem lyver om det i tillegg?” Jeg er riktig nok veldig glad i bakevarer, men pappa er enda mere glad i det enn meg selv.

Louise 34 år: Her skal jeg runde av oppsummeringen med en historie knyttet til hovedbildet i dette innlegget. For et par uker siden regnet det veldig. Gabriel og Sanne kom hjem fra skolen slitne, kalde og søkkvåte. Jeg fikk helt vondt av de små sjelene, og ville muntre dem opp litt. Jeg laget derfor kakao og serverte donuts uten å se på klokka. Akkurat i det “go`sakene” stod på bordet, tok det i utgangsdøra. Ups! Roberts hjemkomst fra jobb = middagstid.

Jeg tok meg selv i å si til barna: “Pokker, det er pappa! Skynd dere å ete opp donutsen før pappa kommer, og hold for Guds skyld kjeft!”

*

Jeg trenger ikke å oppsummere dette innlegget en gang. Som dere ser, har den 15 år gamle Louise vokst seg til å bli ganske så lik sine foreldre. Jeg syns det er litt vittig å se på nå i voksen alder. I tillegg har jeg blitt både “treg i avtrekker`n” (alltid sent ute) som min far og ei “kjeftesmelle” som min mor. Men det skal også sies at jeg har arvet veldig mange gode egenskaper fra de begge. Noen ting har jeg endret på, og noen ting har jeg beholdt av hva jeg selv opplevde under oppveksten.

Dagens ord: Man skal aldri si aldri!

vinrod-underskrift2

Kommentarer

5 Comments:

 1. He, he et superherlig innlegg Louise. Det er litt kjipt, men jeg kunne nok hatt et lignende innlegg. Jeg er forøvrig imponert over at foreldrene mine ikke kastet meg ut av huset. Jeg var ufin i en periode, altså. Heldigvis så varte det ikke lenge..
  Jeg må innrømme en ting og det er at jeg elsker nystrøkent sengetøy. Det smaker nemlig barndom 🙂
  Nann Karin recently posted…7 desember. Luke syvMy Profile

 2. Ha ha, ha! Louise, jeg lo meg igjennom hele innlegget. Men latteren da du er barna stappe i seg donuts, fordi Robert kommer … ha ha! Jeg ler enda!

  Jeg tror nok selv også at jeg har mye etter mine foreldre, det er rart med det…
  God kveld søte deg!
  Stor klem ?
  Linn/FruBers Hverdag som daglig leder i fam. O.J. recently posted…Inspira 8.12 – vinn fra Agent M: 24botleMy Profile

 3. Om jeg kjenner meg igjen?

  Høyt: JA!
  Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…Dagens julegodt – brente mandlerMy Profile

 4. Haha, morsomt! Vi er vel alle der tror jeg?
  Jeg tenkte imidlertid ikke at jeg aldri skulle gi ungene mine sjokolade/nugatti – jeg var irritert på mamma fordi jeg aldri fikk det selv. Nå? Her i huset er det kun mannen som gir ungene sjokolade, og vi har blitt enig om kun i ferier. Drittmamma.
  anita Husevåg recently posted…Gi med hjertet til jul i år (og vær trygg på at pengene går dit de skal!)My Profile

 5. For et herlig innlegg. Det er sant at man møter seg selv i døren, eller krasjer med seg selv i døren noen ganger.

  Heldigvis blir vi rundere når det gjelder meninger og holdninger etterhvert som tiden går og forstår at ting ikke er svart-hvitt.

  Ha en kjempefin lørdag videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.