Det er i Parma det skjer…

//Reklame//


stor ost1

… der finnes noen av Italias beste råvarer.

Jeg har skrevet innlegg om disse ingrediensene før, og nå får dere to nye forslag. I forrige uke fikk jeg en kurv full av nydelig parmaskinke og parmesanost. Ostestykket var på hele 2 kg, og jeg lurte på hvordan vi skulle klare å sette til livs så mye ost! Heldigvis har parmesanost veldig lang holdbarhet. Når det er sagt, så finnes det uendelig mange retter å bruke parmesanost i. Visste dere forresten at en familie i Italia bruker i gjennomsnitt 1 kg ost pr. uke? Det sier mye om hvor mange muligheter man har ved å bruke denne osten i mat.

Vi hadde middagsgjester på søndag, og da laget vi to gode, enkle retter med parmaskinke og parmesanost. Jeg hadde nemlig lest at man kunne bruke begge ingrediensene på pizza.

Som sagt, så gjort!

IMG_3565

Her har vi brukt en ferdig laget deig og kun smurt på tomatsaus og litt ost før steking. Jeg er utrolig lat når det kommer til matlaging, så å bare rulle ut en ferdigdeig på et stekebrett passer meg bra. Etter at deigen med tomatsaus og ost var ferdig stekt, la jeg på Prosciutto di Parma-skinke, pinekjerner, ruccola og revet parmesan fra Parmigiano Reggiano på toppen. Enklere blir det ikke, og det smakte kjempe godt!

IMG_3573

Ved siden av pizzaen serverte vi en enkel salat bestående av grønn salat, paprika, fetaost, purre, tomater, pinekjerner og enda litt mer revet parmesan.

Som dere ser er både parmaskinken og parmesanosten ypperlige smaks-ingredienser i svært enkle retter.

Jeg elsker spekemat, og parmaskinken forsvinner rimelig raskt her i huset. Denne skinken er 100 % naturlig og består kun av svin og salt. Det er det unike klimaet i Parma og den lange modningstiden på 12-36 måneder som er hemmeligheten bak den gode smaken til Prosciutto di Parmas skinke. Grisene som skinken kommer fra spiser kun mysen av parmesanosten og kornprodukter, noe som gir dem god helse – og en god smak på skinken for oss!

Det er ikke bare smaken som er viktig for meg. Denne parmaskinken er nemlig rik på proteiner og har et lavt kolestrolinnhold. Jeg velger alltid skinke fra Prosciutto de Parma fordi jeg vet at jeg får et topp produkt uten ekstra tilsetningstoffer. Neste gang dere er på jakt etter god parmaskinke, må dere huske å velge den skinken med en krone på emballasjen. Det er nemlig logoen til Prosciutto di Parma – altså symbolet på kvalitet!

IMG_3578

Mens jeg går og snikspiser parmaskinke fra kjøleskapet, har Robert slått seg på parmesanosten. Da han besøkte Parma for et par år siden, lærte han å spise ost i terninger med balsamico på som snacks. Dere kan tro han ble glad da han så den kolossen av et ostestykket jeg hadde fått.

Det finnes kun en ost som kan kalles ekte parmesan, og den kommer fra merket Parmigiano Reggiano. Dette er en hard, kornet ost av kumelk som produseres i Parma-området i Nord-Italia. Her finnes nemlig et rikt jordsmonn og et spesielt næringrikt gress som kuene nyter godt av.

I likhet med parmaskinken, består parmesanosten av naturlige ingredienser, og med modningstid som sentral faktor. Disse ostene lagres i ca 2 år, og nettopp modningstiden har stor innvirkning på smak, konsistens og struktur.

Og tenk at selv om parmesan produseres i store mengder, foregår arbeidet fremdeles på den gamle måten – ved hjelp av håndkraft!

Kjærlighet, kaller jeg det!

Jeg ønsker dere en riktig god smaksopplevelse med pizzaen jeg vet dere planlegger å lage akkurat nå 😉

louise-300x113

Kommentarer

6 Comments:

 1. To favoritter. All time favoritter faktisk!! Parmesan kan brukes på ALT du vanligvis ville hatt ost på, pizza, taco, spagetti, godt kun som snacks-pinner med oliven til. I tomatsuppe! På deilig focaccia brød. I love it! Vi er litt sånn halv-italienske i familien, konen til pappa er fra Milano. Prøv å smelte parmesan i stekepannen, serveres med flytende honning over. (Ikke sånn ekkel honning, men ekte flytende honning) – der er kjempedigg!
  FruBever Linn recently posted…Tips!! Babymat – enkelt, raskt og alltid mat tilgjengelig!My Profile

  • Ahh, så du har en italiener i slekta 🙂 Heldiggris! I Milano er det flott forresten. Parmesan er kjempe godt, men jeg liker det kun revet i mindre biter. Robert på sin side eter det gjerne som snacks. Skinka har jeg beslaglagt for det er det beste jeg vet.
   Louise recently posted…Det er i Parma det skjer…My Profile

 2. Om jeg river opp parmesan, og oppbevarer den relativt lukket, forsvinner slike stykker på null komma niks. Deilig å ha på alt som man bruker vanlig ost til, som ett tillegg, nam nam!
  Avdelingholt/ Anja Holt recently posted…Kommentar: 14 ting du har glemt* mellom hver gang du flytterMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.