Den store puppesjekken!

Dette bildet har jeg selv tatt på Ahus.

Jeg er sykepleier med brennende engasjement for forebygging.

Dette innlegget kan derfor sees i sammenheng med innleggene om livmorhalskreft HER, HER og HER. Jeg skal koniseres i narkose nå på onsdag, og det skal jeg selvfølgelig skrive om. September er #sjekk deg-mnd for livmorhalskreft og oktober er brystkreft-mnd, så disse innleggene passer jo godt på denne tiden av året.

Hvert år får flere tusen kvinner brystkreft. Faktisk har vi kvinner en livstidsrisiko på hele 10% (NHI). I følge Helsenett.no finnes det noen faktorer som ser ut til å øke risikoen for brystkreft. Det nevnes arv, hormonpåvirkning, alder, alkohol, kosthold og vekt. Jeg kjenner hele 5 damer som alle har fått brystkreft. Noen av de har det gått bra med, mens andre har det dessverre gått bort som følge av sykdommen.

Man vet jo at tid har mye å si for prognose. Jo tidligere sykdommen oppdages og behandling iverksettes, dess bedre er prognosen.

Og det er her forebyggende tiltak kommer inn i bildet.

Dette bildet er lånt fra onlinelege.no

Det viktigste tiltaket du selv kan gjøre, er å sjekke brystene jevnlig. Jeg syns bildet ovenfor gir en god oversikt. Har du noen av disse symptomene, så er en legesjekk helt på sin plass.

Så har vi et godt tiltak til her i landet:

Alle kvinner i alderen 50-69 år får tilbud om mammografi screening gjennom det nasjonale screening programmet (hvert 2. annet år). Hvis det er brystkreft i familien, kan man be om mamografi tidligere, men som regel er dette ikke aktuelt før i 30-40 års-alder.

Det er nettopp dette som var grunnen til at jeg befant meg på Ahus forrige uke. Jeg var med min gode venninne som har mange krefttilfeller i sin familie, og da spesielt brystkreft. Hun  er nå i midten av 30-årene, og anbefales derfor mammografi årlig som et kreftforebyggende tiltak. Hun har også gentestet seg for “bryst – og eggstokk-genene” BRCA 1 og BRCA 2. Heldigvis var det ingen genfeil å finne, men allikevel anbefales hun mammografi.

Det som er så bra med akkurat denne type oppfølging/utredning, er det som heter trippeldiagnostikk. Det vil si at mammografi, ultralyd og biopsi kan gjøres ved samme konsultasjon. Finner man en kul i brystet sitt, vil man helst få gjort alle undersøkelsene så raskt som mulig. Det får man nå gjort ved dagens sykehus. Det vil si at legen ser på mammografibildene med det samme, og er det noe legen vil sjekke ut nærmere kommer man inn til ultralyd med en gang. Skulle det da vise seg å være en suspekt kul, vil en biopsi gjøres umiddelbart. Kortere tid og raskere svar minimere den grusomme venteperioden før man får vite om dette er farlig eller ikke. Biopsisvar må man vente litt på, men det får man ikke gjort noe med.

Min kjære venninne tok både mammografi og ultralyd som en baseline nå første gang. Det var to lettede jenter som kunne gå ut av hovedinngangen i trygg visshet om at det ikke ble funnet noen ulumskheter denne gang. Nå er det 1 år til hun skal til mammografi neste gang, og selv om det er skummelt med slike kontroller så er det også en trygghet.

 

Det føles litt godt å kunne sette fokus på disse tingene gjennom egne erfaringer. Jeg håper dere finner informasjonen og erfaringene nyttig. Kryss fingrene for meg på onsdag når livmorhalsens celleforandringer skal svies av mens jeg tar meg en blund 🙂

 

 

 

Kommentarer

5 Comments:

  1. Masse lykke til på Onsdag. Jeg har ikke sjekket meg på 5 år. Men skal bestille time så fort jeg er ferdig å amme. Han jeg går til tar nemlig en ultralyd av brystene samtidig for å se etter skumle ting i brystene også. Helt supert <3
    Fru Jacobsen (@frujacobsenno) recently posted…Fru Jacobsens serietips: OutlanderMy Profile

  2. Skal krysse armer og bein for deg, og tenk hvor heldige vi er som kan ta disse sjekkene. Jeg fant en kul, jeg ble raskt sendt videre til både mammografi og ultralyd, evig takknemlig for å bo i Norge!

    Stor klem og takk for fokus!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.