De automatiske negative tankene…

427908_340334736025517_120291918029801_969944_144873800_n

Vi har alle stiftet bekjentskap med de mindre hyggelige tankene som dukker opp av seg selv fra tid til annen:

Hva skjer med meg? Blir jeg noen gang frisk? Når kommer jeg til å dø? Har jeg kreft? Hvordan vil det gå med økonomien min? Tenk om flyet faller ned? Tenk om, tenk om, tenk om….

Man kan ikke styre dem bevisst, og de kan skyter ned i hodet som en pil. Noen ganger kommer de raskt og brutalt, og kan skape panikkanfall for selv den mest stabile personen. Andre ganger ligger de som en sort sky over hodet og surrer rundt der oppe til man får mageknip og blir kvalm av hele greia.

Jeg hater virkelig disse tankene. De kan gjøre meg kjempe redd og de kan slite meg ut til tider. De kommer fra underbevisstheten, og den er det ikke alltid så lett å styre dessverre.

1463874-12-1403564589686

//bildet er lånt herfra//

Noen gode nøkler til å  hanskes med disse tankene, finner man i kognitiv terapi. Der lærer man at tanker kun er tanker – og ikke nødvendigvis sannheten. Man lærer å finne frem til støttende tanker som kan endre det fastlåste tankemønstret. Og man lærer å ikke gripe tak i de negative automatiske tankene og spinne videre på elendigheten. Man skal registrere at de er der, men la de seile videre forbi.

Dette krever pokker så mye jobb hos en selv dersom man er en person som ofte får slike tanker på besøk. Jeg har alltid vært et sånt menneske, og disse tankene avtar ikke akkurat med tiden. Jeg jobber mye med at de negative tankene ikke skal gå fra å være kun tanker til å bli sannhet i hodet mitt.

Jeg er en kontrollfreak, og det er sikkert derfor jeg alltid har vært plaget av slike tanker. Fremtiden kan man faktisk ikke kontrollere. Jeg har nok også et personlighets trekk som gjør at jeg ser på meg selv som realist og noen ganger pessimist fremfor optimist. Mye av tankegangen har jeg klart å endre etter at jeg ble syk. Ellers hadde jeg endt opp som et deprimert vrak, tror jeg.

Til dere som føler at slike negative automatiske tanker opptar hverdagen deres, så kan jeg anbefale å google litt om temaet evt. melde dere på kurs i kognitiv terapi.

Hilsen sykepleieren som daglig jobber med seg selv 😉

louise-300x113

One Comment:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge