Belønningsskjema: Hjelp barnet med å strukturere sin hverdag!

2016-03-10 15.24.24


Har du noen gang tenkt på hvor slitsomt det er å være barn?

Barnet er på skolen eller barnehagen hele dagen. En hverdag full av inntrykk, med høyt tempo og med mange konsentrasjonskrevende oppgaver.

Når barnet så kommer hjem på ettermiddagen venter lekser, middag, kveldsstell osv. Alt dette skal gjennomføres i løpet av 2-3 timer før sengetid. Denne ettermiddagstiden er stappet full av beskjeder gitt av oss voksne. Vi gir et hopetall ulike beskjeder, og forventer at de skal utføres med det samme. Og blir det ikke gjort, så gjentar vi samme beskjed helt til toneleie er på et rimelig irritert nivå.

2016-03-10 15.24.01

Robert og jeg ønsket at Sanne skulle få mere fritid gjennom å strukturere de ulike gjøremålene hun skal utføre på ettermiddagen. Vi har valgt å bruke belønningsskjema med et poengsystem for utført oppgave. Belønningsskjemaer er ment for å forsterke positiv atferd hos barn slik at den gode atferden til slutt blir en rutine. Skjemaet henger på døren hennes slik at hun kan lese hvilke oppgaver hun skal utføre. Jo raskere hun utfører oppgavene på eget initiativ dess mindre “mas” får hun fra oss foreldre, og dess mere fritid får hun til å gjøre ting hun selv har lyst til. Antall oppsamlede poeng utgjør en eventuell belønning. Her kan hun velge mellom tyggis, kakao eller kjeks i matboksen sin. Etter hvert vil vi nok kutte ut belønningen og kun ha dette som en huskeliste, men det er først når rutinen er godt innarbeidet.

Vi kunne tatt med kveldsstell som dusj og tannpuss, men det er ting som går av seg selv så da unnlot vi det.

Sanne ønsket selv at jeg skulle skrive om dette på bloggen fordi hun mener det kan hjelpe andre barn og foreldre til å få en bedre ettermiddag.

Dersom du vil lese mere om belønningsskjemaer, vil jeg anbefale å ta en titt innom pmto.no.

louise-300x113

Kommentarer

One Comment:

  1. Liker =) Så bra med sånne skjemaer så barna kan lære at å jobbe gir belønning =)
    Monica BJ recently posted…Oppskrift: Makroner med karamellkrem (nøttefri)My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.