Barnebursdag – blir alle invitert?

Bursdager er årets høydepunkt for mange barn. Ofte er det nesten like stor stas å komme hjem med bursdagsinvitasjonen i handa som å be inn til bursdag selv. For oss foreldre betyr barnebursdag mye jobb og økonomiske utgifter, men det betyr også glede over å kunne feire barnet sitt og se det i samspill med sine venner på en stor dag. Det har vært mediaoppslag om barn som inviterte til sin bursdag uten at noen dukket opp, og diskusjonen blant oss foreldre foregår stadig om hvor mange og hvem barn man skal be. I dag vil jeg dele tankene mine rundt dette temaet.

Mine to barn går i en barnehage og på en skole hvor det faktisk er regler for bursdagsinvitasjoner. Man kan godt si at det er drøyt at “samfunnet” rundt skal bestemme hvem som skal bli bedt i ens eget barns bursdag, men jeg syns faktisk at disse reglene er helt suverene. De setter en norm for hva man kan forvente seg, reglene er inkluderende, og de hjelper meg med å ikke “drite på draget” når jeg skal dele ut alle invitasjonene. Jeg vet også i lang tid på forhånd hvor mange barn jeg må be, og kan spare opp en liten økonomisk buffer til dette.

I Sannes klasse er det nå 16 jenter. Regelen sier at enten skal hele klassen bli bedt, eller kun jentene. Dette gjelder ALLE jentene, også de som aldri dukker opp. Det er sjelden at alle jentene har anledning til å komme, og det er forståelig. Sist bursdag hadde vi 11 flotte jenter rundt bordet her hjemme i leiligheten. De oppførte seg eksemplarisk alle sammen. Heldigvis, for jeg tåler jo ikke lyder og støy på grunn av sykdommen min.  Jeg var i tvil om jeg skulle be et par andre jenter jeg vet hun leker med på AKS/SFO, men kom frem til at det var enklest å holde seg til “klasseregelen” om å be jentene i klassen. Til syvende og sist leker jo alle med alle der, og  da er det fort gjort å glemme noen.

Gabriel har også regler i sin barnehage. Der må man be alle guttene eller jentene på avdelingen, avhengig av sitt eget kjønn. Alternativt så kan man be hele avdelingen. Den siste valgmuligheten er at man ber de barna som er født i samme kull som sitt eget i hele barnehagen. Det er det som har blitt normen i Gabriels barnehage. I august inviterer vi altså 9 flotte barn som alle er født i 2010.

Selvfølgelig kan man velge å ikke følge de reglene i det hele tatt, men da må invitasjonene deles ut utenom barnehage eller skoletid. Mitt største problem rundt dette, er at mitt barn da kan få konfrontasjoner fra andre barn når de hører at vedkommende har hatt bursdag uten at de har blitt invitert. Eller enda verre; noen blir såret!

Nå har det seg sånn at bursdag er dyrt! Jeg vil komme med noen tips rundt akkurat dette.

Det er ikke sånn at man forventer at alle skal feire bursdag på Leos Lekeland, Hopp i havet eller noen andre av disse svindyre altenativene. Vi har gjort begge deler, og min erfaring er at barna egentlig ikke bryr seg så mye om hvor det er. Sannes jenter har nå en pågående trend om frokost-bursdag. Da starter bursdagen kl 10.00 med frokost og frukt istedet for pølser og kaker. De møter opp i pysjamas med bamse under armen.

Har man plassproblemer, kan man alltids leie en barnehage for en billig penge evt ha det i en park hvor det finnes lekemuligheter. Ta i bruk de gamle lekene vi hadde da vi var små. Flasketuten peker på, blyanten i flaska, tegn halen på grisen og blindebukk funker i dag også om man bare gir det et forsøk. Mitt tips er at bursdagen ikke bør vare lenger enn 2 timer, det holder i massevis.

Når det gjelder gaver, så er det et pengesluk. Mine barn er i ca 30 bursdager i året, og det blir over 3000kr i bare gaver til venners barn, barnehagebarn og klassevenninner. Jeg pleier å kjøpe for en hundrings. Men det er viktig å huske at barn som regel ikke har perspektiv på hva ting koster. En gave er en gave, uansett sum. I morgen skal Gabriel i bursdag igjen, og jeg vil tipse om en butikk som har mye fint til en billig penge. Hagefrøken har fått gaver derfra før, og det med stoooor suksess. Butikken heter TIGER (TGR). Dette er en kjedebutikk som finnes rundt i Norges land. Dere kan lese med om butikken HER.

Dette er hva jeg kjøpte til 100 kr:

2014-06-27 12.41.18

 

Drage formet som en hai til utebruk, sprettball med frosk i og en termoflaske med karabinkrok til bruk i barnehagen. Hadde jeg hatt mindre penger, kunne jeg nøyet meg med dragen til 50 kr også.

 

Rent personlig hadde jeg faktisk droppet familiebursdag til fordel for å feire med barnas venner dersom jeg ikke hadde hatt råd til begge deler. Det er fordi jeg VET at det er barnebursdagen som henger høyest i kurs for mine barn!

louise-300x113

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.